Gruhonjić o napadu na Cvijića: U vremenu tabloidnih laži, govoriti istinu je postao ekstremizam

Vesti 29. maj 202421:07 4 komentara
N1/ Da sam ja neko

Napad na novinara Vuka Cvijića je nešto novo, jer je to sada zvanično kao napad "novinara na novinara", međutim, u pitanju je napad propagandiste na profesionalnog novinara, jer to što rade urednici tabloida nema veze sa novinarstvom", rekao je za N1 novinar Dinko Gruhonjić.

„To šta rade tabloidi služi da se uništi novinarska profesija i da se pravim, profesionalnim novinarima više ne veruje, tačnije da se takvi novinari izbrišu poput nepoželjanog svedoka. Svi mi koji pokušavamo da se profesionalno bavimo svojim poslom smo meta napada, a sad i fizičkih napada i to je neka vrsta metastaze nasilja. Tabloidi neprestano okreću stvarnost naopačke, pa neki od njih su objavili kada je pčeo rat da je Ukrajina prva napala Rusiju, i u takvom vremenu tabloidnih laži govoriti istinu je postao ekstremizam, a novinari koji prenose istinu su ekstremisti. I otišlo se i još korak dalje, to što rade tabloidi više nije obična ropaganda, već crna propaganda, a to je ratna propaganda. Mislim da se sve ovo svakodnevno nasilje dešava i zbog toga što se režim oseća silno i misli da može da bije koga hoće, ali više verujem da im nije svejedno pred ove lokalne izbore jer ne stoje kako bi voleli“, rekao je Dinko Gruhonjić u emisiji Newsnight.

On je rekao i da je saopštenje Ministarstva informisanja koje je napad na Vuka Cvijića okarakterisalo kao incident manje bitno od onoga šta sledi.

Pročitajte još:

„Saopštenje ministarstva nije presudno, već sada treba da vidimo kako će krivično delo biti kvalifikovano. Koliko sam ja obavešten za ovo krivično delo je predviđena novčana ili kazna zatvora do jedne godine. Ne bi me iznenadilo da se ovo što se danas desilo kvalifikuje kao remećenje javnog reda i mira jer bi takva kvalifikacija dela bila u skladu sa stalnom zaštitom nasilnika u svim sferama našeg života“, naveo je Gruhonjić.

Gruhonjić je naveo i da ga saznanje da može neko da ga fizički povredi jer je novinar svakodnevno prati.

„Iako imam lično obezbeđenje moram da vodim računa kako se krećem kroz grad. U društvu u kojem ima toliko gneva, nikada niste sigurni, da li će i kada, neki ‘slobodni strelac’ da uradi nešto“, zaključio je novinar Dinko Gruhonjić.

Podsećamo, Vuk Cvijić, novinar „Radara“, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda.

Kako je izjavio za N1, pesnicom ga je udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević.

Napad na novinara Vuka Cvijića osudila je United Media, novinarska udruženjanjegove kolege, i mnoge javne ličnosti iz političkog i društvenog života Srbije.

Tužilaštvo utvrđuje okolnosti

Po saznanju iz medija da je Cvijić napadnut u centru Beograda, glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović dao je nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da postupi i utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.

Hitno je naloženo da se identifikuju i procesuiraju napadači, jer nasilje i napadi na novinare, kako poručuju iz Tužilaštva, ne smeju biti tolerisani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare