Grujičić: Potrebno je vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima

Vesti 05. nov 202210:5844 komentara
Izvor: Medija centar Beograd

Ministarka zdravlja Danica Grujičić kaže da primarna zdravstvena zaštita mora da se reorganizuje i da je potrebno vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima.

Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek, poručila je ministarka za RTS.

Pročitajte još

Ističe i da je imala pacijenta koji je u jednom trenutku primao 24 leka, kao i da on ne može da se oseća dobro i da je neophodno ograničiti broj medikamenata.

U toku je istraga zbog toga što su bebe u „Narodnom frontu“ dobile fiziološki rastvor umesto BCG vakcine, a imunizacija tih beba pravom vakcinom je u toku.

Danica Grujičić kaže da je napravljen raspored za 430 beba, a da se na zakazanom davanju vakcine nije pojavilo dvoje dece.

„U unutrašnjosti je polovina dece dobila vakcinu i svakog četvrtka imaćemo broj dece koji je dobio vakcinu u toku nedelje kao i ukupan broj. BCG se može davati do kraja prve godine života. Propust je napravljen i ne možemo to kriti“, istakla je ministarka.

Dodaje da za sada nema informacija kako je došlo do te greške, kao i da je tužilaštvo otvorilo predmet.

„Mislim da se radi o ljudskoj grešci, pitanje je kako je moguće da mesec dana niko to nije primetio. Najodgovornija je jedna osoba, verovatno je čitav lanac zatajio. Ne želim da osuđujem ustanovu gde je prošle godine porođeno 8.500 žena, najkomplikovanije trudnoće iz cele Srbije dolaze u tu ustanovu. Ne možete na osnovu greške jedne osobe i propusta koji je napravljen celu bolnicu osuditi da je loša, da ne valja“, poručuje.

Unutrašnja kontrola je sprovedena, inspekcija je bila u bolnici, a u toku je istraga i sa zvaničnim saopštenjem izaći ćemo verovatno za nekoliko dana, napomenula je Grujičić.

O mladiću koji je preminuo posle kolonoskopije

Upozoravajuća vest stigla je i iz Ćuprije. Preminuo je mladić iz Svilajnca nakon komplikacija tokom kolonoskopskog pregleda. Doktorka Grujičić kaže da je u ponedeljak bila inspekcija.

„Kada god se desi incident, nešto što je komplikacija koja uznemiri javnost, treba napraviti spoljašnju stručnu kontrolu rada i kvaliteta rada, jer to daje objektivnu sliku. Perforacija debelog creva se dešava prilikom kolonoskopije, uočena je na vreme, čovek je ušao u operaciju, šta se dalje dešavalo ne znam, papirološki sve izgleda u redu, desio se incident, komisija je dužna da kaže“, istakla je.

Sada je inspekcijski nadzor brzo izvršen, kako kaže ministarka, jer je javnost bila upoznata s tim. Inače, napominje, moramo ubrzati taj proces, kada se nešto desi i kada se neko žali unutar dve do tri nedelje moramo imati odgovor. Poručuje i da mora da se kontaktira Republička stručna komisija.

„Moraju se završiti grandiozni projekti koji su započeti“

Govoreći o kontinuitetu u radu, Grujičić kaže da se moraju završiti veliki grandiozni projekti koji su započeti – Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine i Tiršova 2, koja je već krenula.

„Moramo ući u proces izgradnje novog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, jer uslovi u kojima se naši pacijenti leče nisu dobri“, ističe.

Napominje da je ta zgrada stara i dva puta bombardovana.

„Jedno je kad nešto dograđujete, a drugo kada zidate nešto novo“, dodala je ministarka, uz napomenu da su u toku rekonstrukcije lozničke bolnice, požarevačke, kao i da ono što je započeto mora biti završeno.

Reorganizacija primarne zdravstvene zaštite

Smatra da je reorganizacija primarne zdravstvene zaštite broj jedan. Kaže da se mora vratiti poverenje u medicinu zasnovanu na dokazima.

„Kada porodica ima poverenje u jednog doktora, onda ne surfuje po internetu i ne gleda da li treba da primi vakcinu, ovaj ili onaj lek“, ukazuje Grujičić.

Prema njenim rečima, lekari opšte prakse jedini gledaju celog čoveka.

„Mi smo svi specijalisti za mozak, za srce, za levu polovinu debelog creva. Imala sam pacijenta koji je u jednom trenutku primao 24 leka, on ne može da se oseća dobro. Moramo ograničiti broj lekova“, kaže ona.

Ističe da ako je nešto dobro, naredni ministar će to produžiti.

„Dovoljno je nekada da se pripremi platforma“, ukazala je Grujičić.

O dopunskom radu lekara

Govoreći o dopunskom radu, ministarka zdravlja najavljuje da će u sredu imati sastanak sa profesorkom Sanjom Radojević Škodrić i da je RFZO napravio platformu za dopunski rad u državnoj ustanovi.

„Nema razloga da operišete u drugoj ustanovi, radite sa svojim timom u svojoj kući. Ljudi imaju pravo da biraju primarnog lekara, direktor ustanove određuje ko će šta operisati. Videće se kod koga najviše idu pacijenti i ko ima najkvalitetniji rad, uvek će se dešavati komplikacije. Ako radite, moraju da se rešavaju komplikacije, ali moraju biti do pet odsto“, rekla je.

Ministarka Grujičić je rekla da je nabavljen veliki broj skenera i magnetnih rezonanci.

„Mogu da kažem svoje iskustvo sa Instituta za onkologiju i radologiju. Imate veliki otpor među radiolozima, na tome mora da se radi. Kada vidite koliko je opisa napravljeno za nedelju, to je u 2021. bilo loše, imamo sada tamo tri magnetne rezonance, tri skenera, novi skener je u najavi. Po bolnicama sada imate nove skenere, magnetne rezonance su stigle, direktori ustanova moraju da budu odgovorni kako i koliko se radi“, zaključila je.

Komentari

Vaš komentar