Grujičić: Prve bebe koje su greškom primile fiziološki dobile BCG vakcinu

Vesti 28. okt 202221:0764 komentara
DANICA GRUJIčIć
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

U GAK Narodni front počelo je vakcinisanje beba koje su umesto BCG vakcine primile fiziološki rastvor. Ministarka zdravlja Danica Grujičić navodi za RTS da su u GAK Narodni front danas prve bebe dobile neophodna vakcinu koja štiti od tuberkoloze.

U četvrtak je objavljeno da 600 beba rođenih u toj klinici između 16. septembra i 19. oktobra, u stvari nije dobilo vakcinu protiv tuberkuloze.

Povezane vesti

„Od 16. septembra do 19. oktobra deca nisu primila prvu vakcinu, šteta što to nije bilo primećeno ranije ali radi se zaista o nečemu što možemo nazvati propust koji na odgovarajući način naravno treba biti sankcionisan. Šta se desilo? Rastvarač je u posebnoj kutiji u odnosu na aktivnu supstancu, jednostavno drugačije je bilo pakovanje, sestre na odeljenju koje su vakcinisale decu su dobile informaciju da je to već rastvorena vakcina. Ništa se strašno nije desilo, naravno ovakvi propusti, posebno u državnim bolnicama ne smeju da se dešavaju i treba da budu definitivno sankcionisani“, navodi Grujičićeva za RTS.

Naglašava da bebe nisu ugrožene, i najavila da će vakcinacija te dece biti izvršena u narednom periodu.

Ukazuje da se greška desila na nivou jednog čoveka i da su zaposleni, čim su shvatili grešku, preduzeli sve mere. Navodi da je danas nekih 90 porodica dobilo obaveštenje, a da je desetoro dece već dobilo danas vakcinu.

„Određen je prostor, određeni su doktori koji će javljati roditeljima. Danas je nekih 90 porodica dobila obaveštenje, desetoro dece je dobilo već vakcinu u bolnici Narodni front zato što će sva beogradska deca tamo dobiti vakcinu. Što se tiče unutrašnjosti, obavešteni su svi roditelji, njih oko 90 preko Instituta za javno zdravlje Batut i obavešteni su svi direktori domova zdravlja i sekundarnih zdravstvenih centara kojima pripadaju teritorijalno ta deca i ona će od ponedeljka početi da da dobijaju vakcinu“, objašnjava ministarka.

Navodi da će se svakog četvrtka objavljivati koliko je dece primilo neophodnu vakcinu.

Ponavlja da se greška desila na nivou jedne osobe, te da ne možemo suditi o bolnici na osnovu ovog što se desilo.

„Ne možemo sada o jednu bolnicu koja je 8.400 porođaja imala samo prošle godine suditi o njoj na osnovu svega onoga što se desilo u tom trenutku. Znači, ljudska greška, jednostavna ljudska greška. Dobro je što je primećeno, dobro je što deca neće imati nikakve posledice. Jeste sada malog deranžman ljudi da dolaze i da dobiju vakcinaciju ali tu vakcinu može da dobije dete do 12 meseca života. Masa dece koja imaju određenu vrstu bolesti recimo hronične čak i ne dobijaju vakcinu odmah po otpustu nakon porođaja. Definitivno ništa strašno, ali ne sme da se dešava“, ističe Grujičićeva.

Komentari

Vaš komentar