Grujičić: Stavimo detektore za dim, pojavi se signal i ode milionče sa računa

Vesti 03. mar 202314:21 360 komentara

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, odgovrajući na pitanje novinarke N1 tokom otvaranja dijagnostičkog centra u Obrenovcu, rekla da ne odustaje od ideje da se u ugostiteljskim objektima zabrani pušenje i da, ukoliko to usgostiltelji ne budu poštovali, predlaže visoke novčane kazne.

„Mi ne smemo više da se brukamo, mi smo jedina zemlja koja to u okruženju, a bogami vidim i po kontinetnima drugim, nije uradila i zasita se više ne možemo brukati. Jasno je dokazano i nema nikakve dileme da nikotin utiče ne samo loše na pojavu maligniteta, nego i na promenu na krvnim sudovima, kardiovaskularne bolesti su još u vrhu, sedeti u zatvorenom prostoru u kome jedan puši i zagadi vam sve ostalo, mislim da moramo da stanemo na put tome. Na koji način, naravno da moraju biti drakonske kazne, jer ako vlasnik, ne govorimo samo o kafanama, govorimo o svim zatvorenim prostorima, ako se plati kazna koja je 5.000, 6.000, 10.000 dinara, to je ništa, mora biti, da kažem, uslovno drakonska, mora biti milion dinara najmanje, jer ne sme se isplatiti tome koji ima taj zatvoreni prostor da dozvoli jednostavno pušenje. S druge strane, ja sam često govorila da su pušači najnevaspitaniji ljudi na svetu, njega ne interesuje da li on smeta meni ili ne smeta, on zapali svoju cigaretu i uživa u tome, izvolte, nema problema, uživajte, ali napolju“, poručila je ministarka zdravlja.

Ministarka kaže da se mora povećavati svest naroda koliko je pušenje loše, kao i dorga. Kažu da su, pored lekara, da rade na prevenciji u obavezi i učitelji, nastavnici, čija uloga u razvoju mladih mora da bude mnogo veća nego što je sad. Na pitanje N1 kako bi konkretno i na koji način mogla da se realizuje ideja o zabrani pušenja u zatvorenim prostorima u Srbiji, ministarka odgovra – rešenje postoji.

„Mi ćemo videti kako su drugi uradili, oni su stavili detektore za dim i onda imate centralizovano praćenje, današnja digitalizacija to nije nikakav problem i tamo gde se pojavi signal, znači, milionče – odmah se skida sa računa. To je moj predlog, e, sad, videćemo“, naglasila je ministarka.

Srbija je korak bliže uvođenju zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorijama, uključujući i ugostiteljske objekte. U pisanom odgovoru na upit portala N1 Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je „upoznato sa sadržinom Predloga izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu“, koji je izradila Radna grupa formirana 2021. godine, dodajući da se „dokument nalazi u završnoj fazi pripreme za propisanu proceduru usvajanja“.

Podsetimo, ministarka zdravlja dr Danica Grujičić izjavila je u ponedeljak za N1 da bi „sutra uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru.“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare