Grupa advokata ispred suda u Novom Sadu protestovala zbog pritvaranja Kokanovića

Vesti 27. jan 202323:208 komentara
advokati kokanović protest
N1/Privatna arhiva

Grupa advokata iz Beograda i Novog Sada okupila se večeras ispred Osnovnog suda u Novom Sadu zbog, kako su naveli, nezakonitog pritvaranja advokata Čedomira Kokanovića iz Beograda.

Kokanović je danas uhapšen po izdatoj poternici Osnovnog suda u Novom Sadu. Advokatica iz Novog Sada Dušanka Davidov, koja je bila u grupi Kokanovićevih kolega koja se večeras okupila ispred suda, navela je u pisanoj izjavi da je predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski uspeo da iskoristi svoj uticaj i, kako je navela, „u jednom beznačajnom postupku koji protiv kolege Kokanovića vodi po privatnoj tužbi za uvredu u jednoj Viber grupi, ishoduje od suda izdavanje poternice i određivanje pritvora.“

Beljanski je, međutim, ranije danas izjavio da je Kokanović pritvoren „zbog skrivanja i izbegavanja dolaska na krivična suđenja u svojstvu okrivljenog“, a ne zbog verbalnog delikta.

Davidov, s druge strane, tvrdi da Kokanović redovno obavlja advokatsku delatnost u Beogradu, uredno prima poštu i svakodnevno se pojavljuje pred sudovima.

„Sama procesna mera je flagrantno kršenje pravila krivične procedure i još jedno svedočanstvo o arbitrernosti, samovolji i pravnoj nesigurnosti u srpskom pravosuđu. Vredi reći da je dežurni sudija danas odbio da sasluša Kokanovića i proveri postojanje opravdanosti pritvora, s obrazloženjem da za to nema vremena. Advokat Kokanović je u neverovatnom spletu okolnosti ostao u pritvoru“, istakla je ona.

Komentari

Vaš komentar