Grupa Nišlija optužuje vlast da je ušla na njihovo zemljište: Na pitanje N1, Sotirovski vređala novinarku

Vesti 21. maj 202418:27 5 komentara

Grupa Nišlija optužuje gradsku vlast da su ušli na zemljište koje je u njihovom vlasništvu, bez da ikoga o tome obaveste i počeli radove, a da duže od godinu dana ne mogu da dobiju informaciju šta se tačno radi i da li će dobiti ikakvo obeštećenje. Gradonačelnica je na pitanje N1 reagovala tako što je ponavljala da je novinarka neinformisana i ne radi svoj posao dovoljno dobro.

Uz niški bulevar oprema se nova pijaca, još malo pa je spremna za svečano otvaranje. Iz javno dostupnih planova vidi se da je tu i planirana, a šta se radi na zemljištu pored, koje je u privatnom vlasništvu, informacije nisu tako javne.

„Ovo je stres, ovo je stvarno nešto neverovatno. Ovo je velika afera, ova priča oko Tržnice traje skoro dve godine“, kaže Milica Kostić, jedna od vlasnica zemljišta.

Dve godine ukratko – mašine su došle i posekle drveće, počeli radovi.

„Mi ne znamo ko je ovde radio, ali evo vidite, za mene je ovde prosto ruglo“, kaže vlasnica Jelena Stojanović.

U svim gradskim službama koje su obišli poriču da su oni radili na parceli, za koju kažu da je u vlasništvu porodice od njihovog čukundede, od 1938. godine.

Pročitajte još:

„On je bio učesnik balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Prešao je Solunski front i za svoju borbu je dobio Odren za hrabrost i Karađorđevu zvezdu. Ako je on mogao da pokaže hrabrost, ja ne znam zašto se ovde ne pokaže hrabrost i ne kaže ko je ovde radio i zašto je ovako“, objašnjava vlasnica Jelena Stojanović.

Ko je radio i zašto tako izgleda pitali smo gradonačelnicu Niša. Četiri godine mandata uglavnom se sklanjala od kamere i pitanja N1, sada na isteku sama je, prvi put, došla među novinare u hol gradske skupštine, što je bila prilika za pitanje.

Najpre je rekla da nas građani koji su zvali zloupotrebljavaju, pa da je novinarka neinformisana i konstruiše priču, umesto da prikaže uspeh gradske vlasti, pa je izdala nalog da joj pozovu načelnika.

„Pozovite mi Milana“, rekla gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Načelnik Milan je stigao.

„Nemojte da uzimate izjavu“, zatražila je od N1 Sotirovski.

N1: Šta je sa parcelama i vlasnicima pored Panelejske pijace?

„Tu ima dva fizička lica, ako se ne varam. Sa njima smo razgovarali nedavno i dobili njihovu saglasnost“, rekao je .

Naslednika parcele o kojoj je reč zapravo je mnogo više, a sami kažu da je i mnogo tužbi protiv Tržnice i grada. Gradonačelnica kaže da izmišljamo, pa jednu od vlasnica zovemo telefonom.

„Ovo je primer kako se pravi priča ni od čega, samo da bi se napravila priča“, rekla nam je Sotirovski.

N1: Ovo je primer kako kada se postavi pitanje vi vređate.

„Ne, ja samo kažem da ste neinformisani“, navela je gradonačelnica.

N1: Evo Vas pitam za informaciju, dužni ste da informišete javnost.

Onda je imala primedbu da novinarki drhti glas, a ona je, ne drhtavim glasom, jednu od naslednica koju smo pozvali telefonom pozvala na sastanak i pitala da li tamo ima pijačnih tezgi, koje smo mi navodno izmislili.

To nije teško proveriti – ima ih. Ali vlasnici kažu da je bilo teško doći do dokumenta – naredbe Štaba za vanredne situacije, koji potpisuje Sotirovski, i u kome piše da se zbog mogućnosti zaraze nalažu hitni radovi na sanaciji kanalizacione i vodovodne mreže.

Kakva je veza između mogućnosti da izbije zaraza, hitne potrebe da se urade vodovod i kanalizacija i tezgi koje su na zemljištu nije objašnjeno.

Sastanak, dakle, sutra u osam ujutru. Možda tada bude informacija, za sada, od gradonačelnice u odlasku, samo savet za novinarku.

„Treba više zanata“, poručila je gradonačelnica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare