GSP-u treba više novca – nova cena karte ili će grad „odrešiti kesu“?

Vesti 11. jan 202119:33 30 komentara

GSP-u Beograd treba više novca za održavanje javnog prevoza, i to pre svega onog elektičnog - tramvaja, trolejbusa i eko buseva. Da li će se povećati cena karte, ili će Grad "odrešiti kesu" i povećati subvencije? Koji god scenario bio, platiće građani.

Nova cena karte ili nove subvencije za javni prevoz u Beogradu. GSP predlaže, Grad odlučuje.

„Sekretarijatu za javni prevoz je predloženo povećanje cene ostvarenog transportnog rada po pređenom kilometru za tramvajski, trolejbuski, e-bus i e-mini podsistem“, navodi GSP.

Povećanje je planirano još 2019. godine, ali je zbog pandemije odloženo, poručuju iz sindikata GSP-a i dodaju da to javno preduzeće ne može da traži povećanje cene karte, jer sa naplatom nema nikakve veze još od 2012. godine.

„Nema nikakvih bojazni za građane, pogotovo sada u ovoj situaciji. Mi kao sindikat imamo stalne razgovore sa Gradom Beogradom, nema bojazni da će neko sada razmišljati da se poveća cene karata. Ono gde svi možemo da se uključimo jeste da se poveća naplata, da počnemo da plaćamo karte. Izgubimo godišnje 250 autobusa ili 40 vrtića zbog subvencija koje Grad izdvoji za javni prevoz“, rekao je Zoran Antić iz Sindikata GSP Beograd.

Pavlović: Troškove plaćaju građani

I tako već godinama, a sve to plaćaju građani, tvrdi novinarka „Nova ekonomije“ Ivana Pavlović.

N1

„Bez subvencija Grada ovo preduzeće ne bi preživelo i ne bi moglo samostalno da posluje i da izmiruje svoje obaveze prema dobavljačima i kreditorima. Bez obzira da li preduzeće traži povećanje cene karte ili da se nadoknade neki drugi troškovi, to su troškovi koji plaćaju građani, da li je to cena karte ili subvencija iz gradskog budžeta“, kaže Pavlović.

A građani tvrde da su spremni i da plate više, ali uz dva uslova – da kartu plaćaju svi i da usluga bude bolja.

Grad godišnje pokrije dve trećine troškova GSP-a, što je daleko iznad evropskog proseka. Hoće li izdvajanja biti još veća u ovoj godini ili građani treba da očekuju poskupljenje karte, N1 je pokušao da sazna od onih koji odluku treba da donesu – Gradskog sekretarijata za javni prevoz. Međutim, odgovora nema.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare