Gunjić o ubistvu Ćuruvije: Srbija nestala pred sopstvenim zločinačkim strukturama

Vesti 11. apr 202409:54 7 komentara

Na današnji dan pre 25 godina ubijen je novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin, a ova godina ostaće upamćena po presudi Apelacionog suda u Beogradu, kojom su oslobođeni osumnjičeni za njegovo ubistvo. Predstavnici UNS i NUNS položiće u podne vence u Svetogorskoj ulici na mestu gde je Ćuruvija ubijen.

Glavni urednik Cenzolovke Perica Gunjić kaže da „ovu godinu dočekujemo sa osećanjem ogromne tuge, razočaranja, besa, nemoći, jer prvi put u 25 godina znamo da oni koji su na monstruozni način likvidirali Ćuruviju neće nikad za to odgovarati“.

Povezane vesti

„Ovaj dan će me podsećati i na to što je država Srbija nestala pred sopstvenim zločinačkim strukturama koje su ubile Ćuruviju“, poručio je Gunjić.

On podseća da je Ćuruvija ubijen pošto je mesecima unazad pripremano njegovo ubistvo, „u čemu su učestvovali svi državni organi, pretili mu, proganjali ga, osudili ga na kaznu zatvora, uzimali mu sve što je zaradio istog dana“.

„Ta atmosfera nasilja, koja sve slobodnomisleće ljude koji kritikuju režim, a Slavko je bio užasno hrabar novinar koji je pisao protiv režima Slobodana Miloševića, takva atmosfera se i danas dobrim delom događa, vidimo šta se dešava ne samo s novinarima u Srbiji, već i kritičarima režima, vidimo da nijedan veći zločin prema novinarima nije dobio sudski epilog, u takvoj atmosferi danas živimo“, zaključio je Gunjić.

Pozadina slučaja Ćuruvija

Bio je Uskrs 11. aprila 1999. godine, a bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije još u toku. Slavko Ćuruvija je ubijen ispred svoje zgrade u Svetogorskoj ulici u centru Beograda. Ubijen je vatrenim oružjem s leđa, a sa njim je u trenutku ubistva bila nevenčana supruga Branka Prpa.

Likvidaciji Ćuruvije prethodio je medijski linč jer je imao kritički odnos prema tadašnjoj vlasti. Protiv njega se okrenuo čitav državni aparat.

Prema rigidonom Zakonu o informisanju i njegove dnevne novine „Dnevni telegraf“ su, uz još nekoliko medija zabranjene 14. oktobra 1998. godine. Od oktobra počinje da ga prati Služba državne bezbednosti. Nakon toga, „Dnevni telegraf“ je štampan u Crnoj Gori.

Neposredno pred početak bombradovanja, marta 1999. godine osuđen je na petomesečnu kaznu zatvora zbog uznemiravanja javnosti. Advokati su, ipak, uspeli da intervenišu i spreče njegovo zatvaranje.

Pet dana pre ubistva, 6. aprila 1999, u dnevnom listu „Ekspres politika“ pojavio se tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je iste večeri pročitan u Drugom dnevniku RTS-a. Pisac teksta Miroslav Marković se poziva u njemu na izjavu Mirjane Marković iz novembra i kaže da je Ćuruvija „izdajnik“, koji je sve vreme „priželjkivao bombe za Srbe“ i čija izdaja neće biti zaboravljena.

Slavko Ćuruvija je 11. aprila 1999. ubijen.

Prve informacije o ubistvu procurile su u javnost odmah posle petooktobraskih promena, kada je 31. oktobra dosije slučaj „Ćuran“ – izveštaj službe o praćenju Slavka Ćuruvije iz „fioke“ stigao do medija.

Nepune tri godine kasnije tokom policijske akcije „Sablja“ koja je usledila posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, uhapšeni su i pripadnici Državne bezbednosti Miroslav Kurak i Ratko Romić, koji će kasnije postati treći i četvrti na listi optuženih za ubistvo Ćuruvije. Oni su svoje iskaze o ubistvu Ćuruvije odbili da potvrde na poligrafu. Pušteni su tada na slobodu, a Romić je uspeo da dobije odštetu od države zbog pritvaranja.

Sedam i po godina posle ubistva, 8. decembra 2006. godine specijalni tužilac za organizovani kriminal Slobodan Radovanović traži od istražnog sudije da pokrene predistražne radnje o ubistvu Slavka Ćuruvije.

Početkom 2009. godine, 2. januara, specijalni tužulac Miljko Radisavljević izjavljuje da nema dokaza za pokretanje sudske istrage. Slede četiri godine ćutanja državnih organa o ubistvu Slavka Ćuruvije.

Šestog februara 2013. formirana je Komisija za istraživanje ubistva novinara, nezavisno telo čiji je cilj da doprinese tekućim istragama o tome kako su nastradali Dada Vujasinović, Milan Pantić, Slavko Ćuruvija.

Prvog dana juna 2015. godine počelo je prvo suđenje Slavku Ćuruviji i trajalo je skoro četiri godine.

Aprila 2019. godine Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu prvostepenom presudom Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

Septembra iste godine Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu za ubistvo Ćuruvije i vratio predmet na ponovno suđenje prvostepenom sudu.

Ponovljeno suđenje započeto je devetog oktobra 2020. godine. Decembra 2021. doneta je druga prvostepena presuda, gotovo istovetna kao i prva.

Apelacioni sud u Beogradu 2. februara objavio je presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare