Gutereš pozvao Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga: Ograničen napredak

Vesti 15. apr 202220:52 > 20:532 komentara
Izvor: Eskinder DEBEBE / UNITED NATIONS / AFP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, ostaje ključni okvir za normalizaciju odnosa i da ohrabruje obe strane da se konstruktivno angažuju na postizanju konkretnih rezultata.

Gutereš je u izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji za period od 16. septembra prošle do 15. marta ove godine naveo da žali što je u dijalogu Beograda i Prištine do sada postignut samo „ograničen napredak“.

„Proces dijaloga i napori da se postigne normalizacija imaju punu i nesumnjivu podršku UN“, istakao je Gutereš u ovom dokumentu.

POVEZANE VESTI

On je ocenio da je zadržavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog procesa ključno kako bi se postigli održivi sporazumi, prenosi RTS.

Gutereš je ponovio poziv Vladi Kosova da, bez daljeg odlaganja, u potpunosti primeni odluku Ustavnog suda iz maja 2016. godine o imovini manastira Visoki Dečani.

„To bi bio važan korak ka jačanju poverenja ljudi u institucije“, poručio je generalni sekretar UN.

Gutereš je pozvao Prištinu i Beograd da nastave saradnju u okviru Radne grupe za nestala lica.

On je pozvao institucije Kosova na svim nivoima, organizacije civilnog društva i lokalne zajednice da nastave da preduzimaju napore ka stvaranju ambijenta pogodnog za bezbedan, dostojanstven i održiv povratak svih interno raseljenih lica i povratnika i njihovu reintegraciju.

U šestomesečnom izveštaju o stanju na Kosovu i Metohiji podseća se da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarali 6. oktobra na marginama samita „EU – zapadni Balkan“ na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Nakon sastanka Vučić je naveo da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom sa fokusom na uspostavljanje zajednice srpskih opština, kako je predviđeno Prvim sporazumom o principima koji regulišu normalizaciju odnosa iz aprila 2013. godine.

Savet bezbednosti UN raspravljaće o Guterešovom izveštaju 20. aprila. Uz taj izveštaj pridodat je i izveštaj o radu Euleksa u istom periodu.

Komentari

Vaš komentar