Gužve ispred dečjih kovid ambulanti, pitanje N1 o broju zaraženih bez odgovora

Vesti 15. sep 202119:19 33 komentara

Podatak koliko je dece u Srbiji zaraženo koronavirusom, kao da je državna tajna... Odgovor na to pitanje televizija N1 nije dobila ni od Instituta "Batut", ni iz Ministarstva zdravlja. Ministar prosvete Branko Ružić pre dva dana rekao je da je zaražene dece u školama - ispod jedan odsto. Danas navodi da je na onlajn nastavu prešlo 0,5 odsto učenika u Srbiji.

Ako bismo sudili prema informacijama ministra Ružića, situacija u školama zaista nije alarmantna, kako je i on ocenio. Međutim, ispred dečijih kovid ambulanti – gužve.

„Generalno loša organizacija, čekali su ljudi od pre 12 da se promeni smena u pola 2. Stvarno bezveze, pedesetoro dece. Doktori su dobri, ljubazni, ali je organizacija katastrofa“.

Povezane vesti

„Čekali smo dva sata. Sa jednom ćerkom u jednoj smeni, sa drugom u drugoj. Nije strašno, podnošljivo je“.

„Čekali smo jedno sat vremena, malo je bila gužva kada smo došli. Sada čekam rezultate, rekla je doktorka za 30 minuta“.

„Sestre izlaze povremeno, kažu da je velika gužva i za prvi pregled i za izdavanje rezultata“.

Koliko je dece zaraženo u Srbiji pitali smo Institut „Batut“, ali i Ministarstvo zdravlja. Njihove PR službe se nisu javljale na telefone, a odgovori nisu stigli ni mejlom.

Podatke makar za srednjoškolce u glavnom gradu ima Forum beogradskih gimnazija. Tvrde da je 10 odsto odeljenja bilo primorano da pređe na onlajn nastavu od 1. septembra, jer je u njima dva ili više učenika bilo inficirano. Traže od nadležnih da pojačaju epidemiološki nadzor u beogradskim gimnazijama i preseke situacije na dnevnom nivou.

„Lakše je kontrolisati mlađu decu. Mi smo ovde imali kod starijih učenika srednjih škola da se bukvalno dnevnom nivou pojavljuju inficirana deca. O tome bi svakako trebalo voditi računa“, kaže Aleksandar Markov.

Računa je vodila Deveta beogradska gimnazija. Ove nedelje samoinicijativno je odlučila da zatvori svoja vrata i kompletnu nastavu iz učionica preseli u virtuelni prostor. Profesorka ove škole kaže da je u obe nastavne smene više odeljenja moralo da pređe na onlajn, što je dodatno otežavalo rad.

„Onda se nastava sprovodi tako što, mi radimo u neposrednoj nastavi u školi, ali kada dođe čas tog odeljenja na red mi ulazimo u njihovu učionicu gde postoji oprema, odnosno trebalo bi da postoji oprema – kamera i mikrofon i mi taj čas držimo onlajn njima koji su kod kuće. Oni odlaze na 10 dana u nekakav karantin, zbog to dvoje zaraženih“, kaže Ana Dimitrijević.

Teško je uklopiti da rade i kafići i škole, smatra Markov i strahuje od odluke šta će biti žrtvovano.

„Već do sada je morala biti doneta odluka, a ono što brine i mene i moje kolege, a treba da zabrine i sve roditelje je što mislim da će škole biti te koje će biti žrtvovane zarad, kako se to u medijima često kaže, opstanka srpske privrede“, kaže Markov.

Od ove nedelje u čak 40 opština učenici 7. i 8. razreda prešli su na kombinovanu, a srednjoškolci na onlajn nastavu. Ministar je danas rekao i da se razmišlja o antigenskom testiranju učenika, uz saglasnost roditelja, sa ciljem da škole nastave redovno da funkcionišu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare