Kilometarske kolone na Horgošu i Batrovcima

Vesti 08. jan 202311:23 > 17:01 78 komentara
Uprava carina

Drugog dana Božićnih praznika, na graničnom prelazu Horgoš 1, gde je otvoreno čak pet izlaznih traka, čeka se oko šest sati, a zabeležene su kilometarske kolone putničkih vozila na izlazu iz Srbije. Na Batrovcima putnici čekaju duže od osam sati za ulazak u Hrvatsku, saopštila je Uprava carina.

Povezano

Kolone putničkih vozila u jutarnjim satima dosezale su oko pet kilometara od izlaza iz Srbije, sve do petlje za isključenje sa auto-puta za naselje Horgoš.

Na izlazu iz rade sve četiri trake za putnička vozila i jedna za autobuski prevoz, dok je međuzona Srbija-Mađarska popunjena.

Na graničnom prelazu Batrovci putnici čekaju duže od osam sati na izlaz iz Srbije i ulazak u Hrvatsku, a većina putnika su oni koji se vraćaju u zemlje Evropske unije.

Višesatna zadržavanja traju od juče na graničnim prelazima Srbije i to je uobičajena slika u ovo doba godine, kada se dijaspora vraća u zemlje EU na kraju novogodišnjih i božićnih praznika.

Radno vreme graničnih prelaza Horgoš 1, Kelebija i Bački Breg je 24 časa, Horgoša 2 od 7 do 19 časova, dok je radno vreme GP Bajmok od 7 do ponoći sve do 15. januara, do kada produženo radi i GP Bački Vinogradi, tačnije od 7 do 22 časa, prenosi RTS.

Uprava carina apeluje na granične službe suseda da ubrzaju rad

Uprava carina apelovala je na granične službe naših suseda da ubrzaju rad, kako bi se smanjilo čekanje na granicama.

Zbog velikog broja putnika koji se iz svojih matičnih zemalja nakon praznika vraćaju ka Zapadnoj Evropi saobraćaj je na gotovo svim graničnim prelazima Srbije pojačanog intenziteta, što je uobičajeno za ovo doba godine, saopštila je Uprava carina.

Poručila je da je na Batrovcima i Horgošu situacija naročito teška zbog usporenog rada hrvatskih i mađarskih pograničnih organa.

Uprava carina

„Nažalost, naši granični organi nemaju mogućnosti da ubrazaju protok saobraćaja, jer je stvorena gužva u međuzoni, posle naših graničnih službi. Priliv putnika jeste veliki, ali ovako neočekivano dugih zadžavanja nema ni u jeku turističke sezone“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se putnicima ne mogu preporučiti ni alternativne prelazi, jer su u međuvremenu i tamo stvorene velike gužve.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare