Gužve za vakcinaciju u Beogradu, u redovima i strani državljani

Vesti 27. mar 202112:04 > 15:56 205 komentara
TANJUG/ TARA RADOVANOVIC, Ilustracija

Veliki broj građana danas je došao da se vakciniše na Beogradski sajam, među njima su brojni stranci i državljani susednih zemalja, a redovi su duži nego inače. Slična situacija je i u Belekspo centru, gde se vakcinišu privrednici iz regiona.

Kako je javila agencija Fonet, najviše je građana BiH i Severne Makedonije, a mnogi od njih nisu ni prijavljeni za vakcinaciju posredstvom sistema e-uprave, dok su pojedini popunili obrazac kojim je predviđeno i prijavljivanje stranih državljana za imunizaciju.

POVEZANE VESTI

Direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović pozvao je državljane susednih zemalja koji nemaju zakazan termin za vakcinaciju, da ne dolaze u Srbiju, jer neće biti vakcinisani.

Mihailo Jovanović je podsetio da postoji dogovor privrednih komora u regionu za vakcinaciju privrednika, i svi koji su na taj način prijavljeni i dobili termin preko portala eUprave, biće vakcinisani.

Nekoliko građana Sarajeva sa kojima je razgovarao reporter FoNeta rekli su kako „ne veruju da će u BiH skoro stići na red za vakcinaciju“ pa su došli u Beograd da iskoriste priliku i mogućnost koju za vakcinaciju stranih državljana koju nudi Srbija.

Slične razloge navode i građani iz Severne Makedonje.

Na Beogradskom sajmu danas je u toku i vakcinacija privrednika iz Crne Gore, dok je za privrednike iz Severne Makedonije vakcinalni punkt u Nišu.

U Nišu vakcinacija AstraZenekom

A više od 500 građana Severne Makedonije primilo je tokom prepodneva vakcinu protiv koronavirusa na punktu niškog Doma zdravlja u hali „Čair“. Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana vakcinu kompanije AstraZeneka primiće ukupno 2.000 makedonskih građana, uglavnom privrednika ili radnika velikih kompanija.

Direktor Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević rekao je da je vakcinacija državljana Severne Makedonije rezultat dogovora privrednih komora dveju zemalja i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

„Mi smo male države i potrebno je da počnemo da razmišljamo na jedinstven način kako bi prevazišli ovaj problem sa korona virusom. Ne može nama da bude dobro dok i njima ne bude dobro“, izjavio je Milićević prilikom obilaska punkta u hali „Čair“.

Danijela Mihajlovska Vasilevska iz Privredne komore Severne Makedonije izjavila je da medju privrednicima u Severnoj Makedoniji vlada veliko interesovanje za vakcinaciju i dodala da se nada da će slična akcija uskoro ponovo biti organizovana.

Prema njenim rečima, prioritet prilikom dolaska na vakcinaciju sada je dat radnicima kompanija koje moraju da rade bez zastoja.

A šta kažu oni koji su došli na vakcinaciju u Srbiju:

Izvor: Tanjug

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare