Haliti: Šapić potvrđuje rasistički stav prema Romima

Vesti 15. mar 202314:56 6 komentara
Ilustracija / Shutterstock

Direktor za demokratiju i upravljanje u Fondaciji za otvoreno društvo Mensur Haliti ocenio je da je, i pored pokušaja da ublaži svoj rasistički odnos prema Romima, jasno da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izbegava da preuzme političku odgovornost za štetu koju je već naneo Srbiji.

Povezane vesti

„Njegov stav nastavlja da održava štetne stereotipe koji su vekovima korišćeni da opravdaju diskriminaciju Roma. On je u suštini pokušao da objasni očigledne probleme, ali je potvrdio svoj stav da su Romi odgovorni za tu situaciju. Ovo odbijanje da preuzme odgovornost za svoje postupke je neprihvatljivo od bilo koje javne ličnosti, posebno od nekoga ko ima odgovornost da upravlja evropskom metropolom u Srbiji“, navodi Haliti u saopštenju.

Prema njegovim rečima, gradonačelnik „nastavlja podmuklu prirodu jezika koji koristi da bi odvratio pažnju od stvarnih pitanja“.

„Gradonačelnikovi komentari nisu samo izraz neznanja ili lošeg prosuđivanja, već smišljen pokušaj da se održi sistem ugnjetavanja koji je vekovima utkan u tkivo našeg društva. Jezik nije samo sredstvo komunikacije, već oružje koje se može koristiti za nanošenje štete i održavanje nejednakosti. Sugestija gradonačelnika da oni koji pate od siromaštva i nejednakosti jednostavno mogu da izaberu da se integrišu nije samo pogrešna, već i surovo i bešćutno odbacivanje borbe sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju“, ocenjuje Mensur Haliti.

Dodaje i da gradonačelnik tvrdi da će sud utvrditi da li je nekoga vređao ili diskriminisao.

„Iako je ovo možda istina, to gradonačelnika ne oslobađa moralne i etičke odgovornosti kao izabranog zvaničnika. Kao gradonačelnik Beograda, dužan je da promoviše poštovanje i dostojanstvo svih pojedinaca, bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili poreklo. Komentar da se ne seća da je rekao ‘svi Romi’ je semantička taktika koja se ne bavi činjenicom da je njegov jezik i dalje bio uvredljiv i štetan. Dajući široke negativne generalizacije o čitavoj zajednici, on doprinosi stalnoj diskriminaciji i isključenosti sa kojima se Romi suočavaju“, navodi Haliti.

Dodaje se da gradonačelnik postavlja pitanje šta su razne državne organizacije učinile da pomognu romskoj zajednici, posebno tokom Dekade Roma od 2005. do 2015.

„On tvrdi da su u tom periodu potrošeni milioni evra, ali da se situacija za Rome nije popravila. Međutim, njegova tvrdnja je netačna i protiv državne pozicije, jer je došlo do značajnog poboljšanja u oblastima kao što su pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti za Rome u Srbiji. Međutim, gradonačelnik ima potpuno pravo da traži izveštaj o svim programima koje država sprovodi i da istražuje efikasnost ili sistemsku korumpiranost tih resursa. Ovo nema veze sa Romima“, navodi on.

Kako se dodaje, štaviše, gradonačelnik tvrdi da nikada nije video da je bilo koja romska organizacija ponudila rešenja za integraciju romske zajednice u društvo.

„Tvrdnja da romske organizacije nisu predložile rešenja za poboljšanje uslova života u romskim naseljima ne samo da je netačna, već pokazuje i nedostatak svesti i poštovanja o borbi ovih organizacija koje rade decenijama bez značajne državne podrške. Umesto da iznosi neosnovane tvrdnje, gradonačelnik bi trebalo da radi sa ovim organizacijama na rešavanju osnovnih uzroka ovih problema, pogotovu onih organizacija koje nisu deo problema. Međutim, to ne oslobađa državu njene odgovornosti da pruži jednake mogućnosti i podršku svim građanima, uključujući i Rome“, navodi Haliti.

Ističe i da „gradonačelnik ne može legitimisati svoj rasistički stav čitajući medijske izveštaje koji su pristrasni i upućuju na etničku pripadnost“.

„Iako nisu svi medijski izveštaji o Romima nužno rasistički, važno je prepoznati da senzacionalizovano izveštavanje može doprineti štetnim stereotipima i dodatno marginalizovati već ranjive zajednice. Dakle, pokušaj gradonačelnika da relativizuje svoj stav identifikacijom sa istim stavovima pojedinih medija ne oslobađa ga odgovornosti za diskriminatorski stav koji je zauzeo. To samo potvrđuje da mediji imaju značajnu ulogu u održavanju negativnih stereotipa o Romima, što samo podstiče diskriminaciju i predrasude prema njima“, navodi Haliti.

On ukazuje i da gradonačelnik takođe postavlja pitanje zašto bi romski roditelji dozvolili da im dete bude ubijeno, sugerišući da su roditelji krivi za tragični incident. „Ovakvo okrivljavanje Roma je neprihvatljivo i neosetljivo i samo doprinosi traumi ožalošćene porodice. Iako je važno dati prioritet bezbednosti i dobrobiti sve dece, ključno je pristupiti ovom pitanju sa empatijom i razumevanjem složenih izazova sa kojima se suočavaju mnoge romske porodice. Istovremeno, relevantne institucije treba da istraže i pozabave se sistemskim pitanjima koja dovode do ovakvih tragedija, uključujući i ovaj slučaj“.

Osim toga, kako navodi Haliti, gradonačelnik tvrdi da je u prošlosti pomagao Romima jer je njegov otac bio prijatelj sa Rajkom Đurićem. „Međutim, dosadašnji postupci njegovog oca ne opravdavaju sadašnje ponašanje gradonačelnika, koje održava rasizam i diskriminaciju Roma. Istovremeno, gradonačelnik i dalje tvrdi da Romi prave ozbiljne probleme i da vlast ne može dozvoliti da bilo ko bude iznad zakona. Međutim, ovakav stav samo potvrđuje suprotno jer gradonačelnik nastavlja da krši sve međunarodne obaveze i pravni poredak u Srbiji, nastavljajući da demonstrira otvoreni rasizam i diskriminaciju Roma“.

Gradonačelnik, kako još kaže Haliti, takođe predlaže da međunarodne institucije obezbede sredstva posebno za romsku zajednicu, umesto da daju novac drugima koji ga ne koriste pametno.

„Ova sugestija je uvredljiva i zanemaruje činjenicu da svi značajni programi međunarodne zajednice i institucija Evropske Unije podržavaju državu i njene institucije da upravljaju ovim resursima i programima. Istovremeno, pozivanje međunarodnih institucija da obezbede sredstva jasan je pokazatelj nespremnosti gradonačelnika da preuzme odgovornost za rešavanje problema sa kojima se suočava romska zajednica. Umesto da se oslanja na spoljno finansiranje, država bi trebalo da izdvoji primarna sredstva i radi na tome da sama rešava ova pitanja“, dodaje.

Naglašeno je da poziv Romima da se prijave za radna mesta u komunalnom preduzeću za čišćenje i uređenje nije samo paternalistički već i ignoriše sistemsku diskriminaciju sa kojom se Romi suočavaju na tržištu rada. „Umesto da se govori Romima da se prijave za takve poslove, trebalo bi uložiti napore da se svim građanima obezbedi pristup pravičnim i jednakim mogućnostima zapošljavanja“, ističe se.

„Predlog da se romske zajednice ‘očiste’ bez konsultacija sa članovima zajednice je paternalistički pristup koji jača neravnotežu moći i ne rešava osnovne uzroke. Umesto toga, neophodan je zajednički rad sa romskom zajednicom na rešavanju strukturnih pitanja koja održavaju diskriminaciju i isključenost. Gradonačelnik tvrdi da u evropskim gradovima nema nehigijenskih romskih naselja. Iako to nije tačno, to ne opravdava situaciju koju su gradske vlasti i država stvorile za Rome u Beogradu“, navodi Haliti.

On ocenjuje i da izjava da gradonačelnik neće razgovarati sa Romima o ovim pitanjima nije samo uvredljiva već i kontraproduktivna. Opštinske vlasti treba da se uključe u smislen dijalog sa svim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kako bi se pozabavili sistemskim pitanjima koja dovode do diskriminacije i isključenosti.

„Da bi do takvog dijaloga došlo, moramo istinski da razumemo složenost rasizma i nejednakosti u našem društvu. Ovo zahteva odgovornu politiku razumevanja istorijskog i društvenog konteksta koji je doveo do sadašnjeg stanja stvari, uzroka strukturne nejednakosti i razlika u pristupu obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju i zdravstvenoj zaštiti, implicitnih predrasuda koje se manifestuju u nesvesnim predrasudama koje vladine institucije imaju o Romima i pristrasnostima koje utiču na njihove odluke, političkoj polarizaciji koja podstiče etničke tenzije i podele zbog kratkoročne političke dobiti, i konačno, političku odgovornost svih koji izbegavaju odgovornost s jedne strane ili promovišu razlike, tenzije i rasizam prema Romima na drugoj. Tek tada, u tom kontekstu, Romi i predstavnici naselja u Beogradu mogu preuzeti svoj deo odgovornosti za promene“, ocenjuje Haliti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare