Haradinaj: EU će nas svojim ponašanjem naterati na ujedinjenje sa Albanijom

Vesti 18. jan 202119:44 10 komentara
N1/arhiva

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i kandidat za predsednika Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da svojim ponašanjem prema Kosovu, Evropska unija može naterati Kosovo na ujedinjenje sa Albanijom.

Haradinaj je, kako javlja prištinska agencija telegrafi.com, tokom predstavljanja izbornog programa svoje stranke bio vrlo kritičan prema Evropskoj uniji.

pročitajte još

Otvorio je pitanje šta će se dogoditi za četiri ili pet godina ako na Kosovu ne bude napretka.

„Ako Kosovo nije pred vratima NATO-a i ako Kosovo nema liberalizaciju viznog režima EU, ne postoji priznanje od pet zemalja članica EU, ako nismo pred vratima UN-a, šta ćemo sledeće, da li ćemo prihvatiti ono što su pokušali da nas uvere da je Kosovo umorno, slabo“, zapitao se Haradinaj.

Upitao je da li Kosovo da prihvati da bude deo zamrznutog sukoba i dodao da Kosovo ne može čekati dok drugi ne budu raspoloženi da završe mnoge otvorene teme.

„Kosovo treba da odluči šta dalje a ne da se kaže sačekajte da vidimo šta ćemo sa vama. Mi nećemo prihvatiti zamrznuti sukob, nećemo dozvoliti da nas dele, ali ćemo ići na referendum za ujedinjenje sa Albanijom. Zapamtite to, ne zato što mi tako hoćemo, jer smo 20 godina Zapadu govorili da smo za evroatlansko Kosovo, da budemo deo EU, NATO-a, da postanemo članica UN-a“, kazao je Haradinaj.

On je rekao da ako bi EU htela, mogla bi da ubedi pet zemalja članica EU da priznaju Kosovo, umesto da gradjane Kosova ostavi „izolovane, i povremeno im kažu krivi ste za ovo ili ono“.

„Zar su Srbija i druge susedne zemlje savršene. Ne možemo čekati dok neko bude raspoložen da se reši kosovsko potanj“, kazao je Haradinaj.