Haradinaj: Kurti odgovoran za sukobe na severu – zato treba da napusti vladu

Vesti 31. maj 202321:17 4 komentara
Armend NIMANI / AFP

Lider Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj izjavio je da je zabrinut zbog situacije na severu koju je nazvao "ozbiljnom" i ocenio da je premijer Aljbin Kurti pokazao bezobrazluk prema američkom državnom sekretaru i, umesto da sarađuje sa SAD, napravio svoj plan i podstakao sukobe koji odgovaraju Srbiji i Rusiji.

Haradinaj je posle vanredne sednice Predsedništva AAK rekao da je za situaciju na severu odgovoran Kurti i zato treba da napusti vladu jer „predstavlja opasnost po zemlju“, prenosi KoSSev, pozivajući se na izveštaje prišrinksih medija posle sednice predsedništva AAK.

Povezane vesti

„Ono što je ovu situaciju učinilo veoma lošom jeste Kurtijev bezobrazluk da se američkom sekretaru (Entoniju Blinkenu) obraća preko medija i u ime Kosova. Kurti je otišao u krajnost“, rekao je Haradinaj.

Jedino rešenje za to je, smatra Haradinaj, da se Kurtijevoj vladi izglasa nepoverenje.

„Stav Alijanse je da se pokrene inicijativa za izglasavanje nepoverenja premijeru Kurtiju. Predlog se zasniva na dva nedavna događaja, a prvi je opasnost po suverenitet i bezbednost na severu, a drugi je raspad odnosa sa SAD i EU. Počećemo razgovore sa političkim spektrom i sa društvom uopšte i smatram da je to predlog rešenja za nastalu situaciju, ocenio je Haradinaj, nekadašnji premijer Kosova u razdoblju od 9. septembra 2017. do 3. februara 2020. i Kurtijev prethodnik na čelu Vlade Kosova.