Haradinaj i Krasnići nezadovoljni sastankom, Kurti kaže da je bio „veoma dobar“

Vesti 08. nov 202209:59 > 11:32 17 komentara
N1/arhiva

Sastanak između premijera Kosova Albina Kurtija i lidera tri opozicione partije počeo je oko 8h, ali nakon samo nekih pet minuta predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je napustio sastanak.

Haradinaj je ubrzo rekao da je sastanak napustio, jer Kurti nije objasnio zašto je prekinuo odnose sa SAD i zašto ne ispunjava njihove zahteve, prenosi Jugpress.

Povezane vesti

„Iako sam bio deo sastanka sa premijerom Kurtijem, bio sam primoran da ga napustim jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto je prekinuo odnose sa Amerikom i zašto se ne vraća da ispuni njihov zahtev. Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom“, rekao je Haradinaj.

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je sinoć lidere tri parlamentarne opozicione stranke, Demokratsku partiju Kosova (DPK), Demokratski savez Kosova (DSK) i Alijansu za budućnost Koosva ( ABK) na sastanak.

Kurti je uputio poziv lideru DPK Memliju Krasnićiju, lideru DSK Lumiru Abdiđikuu i lideru AAK Ramušu Haradinaju za sastanak u utorak, u vezi najnovije otežane situacije na severu Kosova.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je sastanak sa opozicionim liderima bio dobar, ali nije precizirao detalje.

Pri izlasku iz zgrade Vlade, Kurti je novinarima kratko odgovorio da je sastanak bio „veoma dobar“.

Krasnići: Nisam siguran da kosovska vlada zna kako da situaciju na severu drži pod kontrolom

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memli Krasnići izjavio je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da nije siguran da Vlada Kosova zna u kom pravcu će ići kako bi situaciju na severu držala pod kontrolom.

„Izneo sam stav DPK da su Kosovu u ovom trenutku potrebne odgovorne akcije. Što se tiče nastavka vršenja suvereniteta u četiri severne opštine, vlada mora da preduzme akcije koje joj pripadaju i za to će imati podršku DPK u svakoj situaciji“, rekao je Krasnići.

Prema njegovim rečima, situacija u koju je Kosovo ušlo mogla je biti izbegnuta.

„Čini se da su nezrelost u nekim akcijama i nedostatak koordinacije sa glavnim saveznicima Kosova doneli situaciju koja se mogla izbeći“, rekao je Krasnići.

On je naveo da su na sastanku razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o takozvanom francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku nije mnogo komentarisao taj predlog, ali je rekao da Kosovo mora da insistira na sporazumu koji ima u fokusu međusobno priznanje i čuva teritorijalni integritet i ustavni poredak Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare