Haradinaj Vučiću: Nemojte se plašiti, Kosovo samo traži ono što mu pripada

Vesti 19. jan 202116:34 > 16:55 32 komentara
N1/arhiva

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao je da sve dok deluje opasno Vučiću i Srbiji, to znači da je "na pravom putu".

Haradinaj je, reagujući na Vučićevu izjavu da je njegova najava o ujedinjenju sa Albanijom pretnja regionu i svetu, na Fejsbuku poručio Vučiću da se ne plaši.

„Nemojte se plašiti, gospodine Vučiću, nema potrebe da budete nervozni. Kosovo samo traži ono što mu pripada“, napisao je.

Për sa kohë i dukem i rrezikshëm Aleksandër Vuçiqit dhe Serbisë, jemi në rrugë të drejtë! Mos keni frikë,…

Posted by Ramush Haradinaj on Tuesday, January 19, 2021

Poručuje da ako predsednik Srbije i ostali žele da izbegnu referendum o ujedinjenju Kosova sa Albanijom 2025. godine, postoji jednostavan način – „da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu“.

Petković: Beograd nikada neće nasedati na provokacije iz Prištine

Nikada Beograd nije, niti će nasedati na bilo čije pretnje i provokacije koje dolaze iz Prištine, niti ćemo po istoj matrici odgovarati, ocenio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagujući na izjave lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja o stvaranju „velike Albanije“.

„Nervozu pokazuju oni kojima se izbori bliže, pa bi preko imena predsednika Srbije Aleksandra Vučića i na antisrpskoj retorici da pokušaju da podignu svoj politički rejting“, navodi se u pisanoj izjavi.

Poznato je da još od vremena Prizrenske lige postoji ideja o stvaranju takozvane „velike Albanije“, tako da nema potrebe da se bilo ko u Prištini pravi i pravda da je na ovu ideju došao zbog navodne pasivnosti Brisela, naglasio je Petković.

Zato ni Brisel, ni Vašington, ni drugi centri moći, ukazuje Petković, ne smeju ostati nemi na ovakvo zveckanje oružjem i pretnje o stvaranju jedne veštačke i etnički očišćene tvorevine, opasne po mir i stabilnost na čitavom Balkanu.

„Svako odsustvo reakcije na ovako opasne namere, može se shvatiti i kao prećutno slaganje. Zbog toga je neophodno da se EU prema ovakvim istupima iz Prištine jasno i nedvosmisleno odredi“, naglasio je Petković.

Petković je poručio da je Srbija ničijih pretnji ne boji i uvek će znati kako da na najbolji način zaštitimo interese svog naroda.

„Koliko god se neko u Prištini trudio da nas natera na nepromišljenu reakciju, naš odgovor će uvek biti u duhu očuvanja mira i stabilnosti“, predočio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare