Harčenko: Nalog za hapšenje Putina – papir koji se ne može iskoristiti ni u WC-u

Vesti 20. mar 202313:29 61 komentara
ALEKSANDAR BOCAN-HARČENKO
Tanjug/Zoran Žestić

Nalog za hapšenje koji je Međunarodni krivični sud izdao za ruskog predsednika Vladimira Putina je na papiru koji se ne može iskoristiti ni u WC-u, jer nije dovoljno mekan, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko.

„Ovom odlukom, a to nije odluka, nije ništa, tobožnji MKS je pokazao da nije pravan i pokazao je svoju politizaciju. Takozvana optužnica je smešna, glupa i izvan svakog razumnog rezmišljanja i ponašanja“, ocenio je Harčenko na okruglom stolu „Međunarodni pravni aspekt aktuelnog delovanja MKS“, koji je u Ruskom domu organizovala nevladina organizacija „Centar za obnovu međunarodnog prava“.

Prema njegovom mišljenju, nalog za hapšenje Putina je neprijateljska privatizacija MKS, i takva odluka je politički ništavna i za Rusiju ima „nulti značaj“, jer njegova zemlja nije potpisnica Riomskog statuta.

Harčenko je objasnio da su ruski vojnici u sukobu u Ukrajini spasavali decu koja su bila „po podrumima, gladna, bolesna, neka izgubila i roditelje“, i zbrinuta su, uz medicinsku pomoć, davana im je hrana i nastavili su obrazovanje u školama, dok su, s druge strane, ukrajinski vojnici koristili decu kao „živi štit“.

On je dodao da bi ruski narod rekao za optužnicu da je „Zapad bacio kvasac u svoju klozetsku šolju“, tako da ona za njih ne postoji, niti daje osnov za raspravu.

Predsednik Centra za obnovu međunarodnog prava, advokat Goran Petronijević, istakao je da ovo što se danas događa sa MKS znatno odudara od očekivanja od tog suda, a nalog za hapšenje Putina je još jedna od zloupotreba tog pravosudnog organa.

Ovo je diskreditovalo MKS i njegove odluke. Prisustvojemo izokretanju naglavačke pravila, konstatujući da ovo što se dešava nije pritisak na Rusiju nego na zemlje koje je podržavaju, rekao je Petronijević.

On je podsetio da je zaštita i izmeštanje civila iz zone borbenih dejstava obaveza po međunarodnom ratnom pravu, a u rusko-ukrajinskom ratu se, zbog dejstava artiljerije, ta zona proširila na 50-80 kilometara od linije fronta.

„Rusija je zbrinula gotovo tri miliona izbeglica iz Ukrajine, o tome Zapad ne govori, oni govore samo o onim koji su došli kod njih, iz ekonomskih ili imigracionih razloga, oni su danas u Evropskoj uniji. Oni koji odlaze na Zapad nisu ugroženi. Ugroženi odlaze u Rusiju“, napomenuo je Petronijević, koji je naglasio da su ukrajinske snage „nebrojeno puta civile upotrebljavale kao živi štit, što je kršenje međunarodnog prava“.

Advokat Toma Fila rekao je da će ovo što se dešava sa nalogom za hapšenje Putina uticati na Srbiju, kao još jedan uslov za članstvo u EU, da njeni zvaničnici „više ni telefonom ne razgovaraju ni sa ambasadorom Rusije ni sa Putinom“.

Ova poternica je glupost, ocenio je Fila, koji smatra da je jedini način da ona dođe do značaja je da Zapad iznutra deluje da dođe do promena u Rusiji, kao što je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića 2000. godine, kada je srušen sa vlasti, „prodan za 700-800 miliona dolara“, i isporučen Haškom tribunalu.

Međunarodni krivični su sa sedištem u Hagu je izdao 17. marta nalog za hapšenje Vladimira Putina zbog sumnje na protivpravno proterivanje dece i protivpravno premeštanje ljudi sa teritorije Ukrajine u Rusiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare