„Harmonija“ u Skupštini: Biće za igre, ali ne i za hleb

Vesti 09. dec 202219:276 komentara

Posle nekoliko dana rasprave o budžetu, poslanici Skupštine su usvojili predlog budžeta za 2023. godinu. Iako je sednica u odnosu na prethodne dane prošla u nešto mirnijoj atmosferi, opozicija ponavlja da ne odustaje od zahteva za smenu ministra finansija.

U parlamentu Srbije – „harmonična“ atmosfera. Sam početak sednice, poslanici su otpočeli mirno. Međutim, pojedine je omela muzika.

Povezane vesti

„Ako signalizirate da se čuje muzika, čujem je i ja i stvarno bi bilo u redu da taj što pušta muziku, sada prekine sa tom muzikom da možemo da radimo, ajde!“, rekao je predsednik Skupštine Vladimir Orlić.

Kad je muzika ugašena, nastavilo se za odlučivanjem o amandmanima. Svi koje je predložila opozicija, a ukupno ih je bilo 360, su tokom glasanja prošli isto.

„Stavljam na glasanje – konstatujem da Narodna skupština nije prihvatila amandman“, ponavljao je Orlić.

Bolje od amandmana, prošlo je usvajanje Predloga zakona o budžetu za narednu godinu. Za je glasalo 156 poslanika, 58 je bilo protiv. Budžet predviđa ukupne prihode od 1.843 milijarde dinara i rashode od 2.107 milijadi dinara. Opozicija ponavlja da je nedopustivo da država planira izdvajanje sredstava za izgradnju Nacionalnog stadiona, umesto da taj novac preusmeri na nove bolnice, škole, vrtiće. Tu zamerkama nije kraj.

„Vlada i Siniša Mali nemaju odgovor na pitanje građanima, ne nama, zašto će ove godine i sledeće godine sve što kupuju, hrana pre svega, poskupeti 25 posto, ne mogu da objasne kako smo došli do toga da budemo zemlja sa novih osam milijardi evra zaduženja, ne mogu da odgovore zašto će naši nastavnici, profesori, zdravstveni radnici, vaspitači imati i dalje mizerne plate, a naši penzioneri sa novim povećanjem neće moći da prate poskupljenja koja ih očekuju“, istakao je poslanik Borko Stefanović.

Osim budžeta i buduće ekonomske situacije u Srbiji, poslanici opozicije su komentarisali i ponašanje ministra finansija Siniše Malog. Zbog uvreda koje im je uputio, protiv njega su pokrenuli postupak interpelacije.

„On predstavnike naroda – opozicione poslanike naziva lažovima, stranim plaćenicima, ljudima koji rade protiv svoje zemlje. Mi konkretno tražimo od Vlade da nam da odgovor na pitanje da li su ove reči, reči Siniše Malog ili je to stav Vlade, ako su reči Siniše Malog, zahtevamo njegovo razrešenje ili ostavku“, poručio je poslanik Zoran Lutovac.

„Zato što smatramo da je izuzetno opasno da sve poslanike opozicije kvalifikujete kao državne neprijatelje i kada se svaka vaša kritika koju upućujete Aleksandru Vučiću i predstavnicima režima tretira kao antidržavna, kao antisrpska i posebno je to zabrinjavajuće kada dolazi od onih koji još uvek jašu na toj politici – sto za jednoga“, istakao je Enis Imamović.

Zahtev za interpelaciju koji je pokrenut protiv ministra Malog – potpisalo je 55 poslanika – a da bi se našao u skupštinskoj proceduri, Zakon predviđa da mora da ima najmanje 50 potpisa.

Komentari

Vaš komentar