Hašim Tači – od optužbi za terorizam, preko pregovarača, do optuženičke klupe

Vesti 03. apr 202314:54 13 komentara

Hašim Tači (55), ratnog nadimka Zmija, bio je među glavnim osnivačima Oslobodilačke vojske Kosova (1992) i tokom ratnih godina bio je politički rukovodilac OVK.

Srpski sud u Prištini 1997. godine osudio je Tačija i jednu grupu pripadnika OVK, na čelu sa Ademom Jašarijem, u odsustvu, na više godina zatvora, zbog pripremanja krivičnog dela terorizma. On je tokom pregovora 1999. godine uoči početka bombardovanja Jugoslavije tražen zbog više pokušaja ubistva, kidnapovanja, razbojništava i drugih zločina na Kosovu.

U političkom životu se prvenstveno angažovao u Narodnom pokretu za Republiku Kosovo, tokom 1983-1993. godine. Bio je lider studentskog pokreta tokom 1990-1993. godine.

POVEZANE VESTI:

U oktobru 1999. je osnovao Partiju za demokratski progres Kosova (PPDK), a na prvoj izbornoj skupštini (2000), Tači je izabran za predsednika Demokratske partije Kosova (PDK).

Tokom 2005-2007. bio je deo delegacije tokom pregovora koje je predvodio specijalni izaslanik Marti Ahtisari, čiji je sveobuhvatni predlog doveo do proglašenja nezavisnosti Kosova. Od marta 1999. do januara 2000. bio je premijer privremene Vlade Kosova.

Deceniju kasnije – nakon pobede Demokratske partije Kosova na parlamentarnim izborima, izabran je u januaru 2008. za premijera Kosova, a 17. februara u Skupštini Kosova bio je prvi među onima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Na poziciju predsednika Kosova došao je 2016. Na vlasti je bio sve vreme prikupljanja podataka međunarodnih istražnih timova za zločine koje je počinila OVK. Spekuliše se na Kosovu da se Tači nije protivio osnivanju suda i inicirao formiranje komisije za istinu i pomirenje, u nadi da će biti pošteđen optuženičke klupe. Ipak je nije izbegao. Početkom novembra 2020. godine je otišao u pritvorsku jedinicu, a pre toga je dao ostavku na mesto predsednika Kosova – funkcije koju je obavljao četiri godine.

Uprkos imidžu koji je imao u srpskoj javnosti, Tači postaje glavni pregovarač u Briselu i kao premijer Kosova postiže prvi sporazum o normalizaciji odnosa sa vlastima u Beogradu u okviru pregovora koje od 2011. vodi EU. Sporazum su parafirali premijer Kosova Hašim Tači i tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. U Briselu je bio i tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije, a današnji predsednik, koji je od tada glavni pregovarač Beograda u Briselu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare