HBIS: Nismo odgovorni za pomor ribe u Cerskom kanalu, otpadnu vodu prerađujemo

Vesti 21. maj 202109:331 komentar
Izvor: N1

Ogranak kompanije HBIS Srbija - Beli limovi u Šapcu saopštio je, povodom ekološkog incidenta koji se dogodio u Cerskom kanalu u tom gradu, da nisu imali nepravilnosti koje bi uticale na tu situaciju, jer svoje otpadne vode prerađuju, pa ih ispuštaju u kanalizaciju i odatle u kanal.

U HBIS Srbija redovno se rade hemijske analize vode, koje pokazuju da nije bilo nikakvih prekoračenja ili poremećaja u radu Belih limova u proteklom periodu, navodi se u saopštenju.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine je obišla Bele limove u Šapcu i analizom parametara otpadnih voda zaključila da je Postrojenje za tretman otpadnih voda radilo u proteklim danima u skladu sa svim tehnološkim procedurama.

Analiza je rađena na svaka četiri sata i rezultati ispitivanja bili su u skladu sa dozvoljenim vrednostima, tako da uticaj otpadnih voda iz postrojenja HBIS nije bio razlog za uginuće ribe u Cerskom obodnom kanalu.

Kanalizaciju u Šapcu ne koristi samo HBIS Srbija, već i druge fabrike koje se nalaze u tom delu industrijske zone.

Kontrolom zbirne šahte, u koju se ulivaju prečišćene vode iz Belih limova i kišna kanalizacija koja dolazi iz pravca stare „Zorke“, analiza je pokazala da je HBIS voda regularna, dok iz kišne kanalizacije dolazi voda sa velikom količinom pene, a tako pomešana voda se izliva u Cerski kanal, ukazuje se u sapštenju.

Komentari

Vaš komentar