Helidrom u KC Niš počeo sa radom

Vesti 10. feb 202115:14 0 komentara
Klinički centar Niš
N1

Helidrom Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu od danas zvanično radi pošto je dve godine posle završetka izgradnje, na njega sleteo helikopter Vojske Srbije. Direktor te ustanove Zoran Perišić je kazao da je probno sletanje organizovano kako bi se pokazala spremnost helidroma za transport teško obolelih i povređenih pacijenata.

„Probno sletanje helikoptera H-145 organizovano je danas jer se od 22. do 26. februara na Kopaoniku održava Evropsko prvenstvo za skijašice i u tom periodu Vojska Srbije dobila je organizaciju medicinskog transporta, a niški Univerzitetski klinički centar zadužen je za zbrinjavanje pacijenata“, naveo je Perišić.

Kazao je da će helidrom biti korišćen za transport pacijenata do Niša, a ukoliko bude potrebno, i do Beograda.

„Ovaj način transporta neće biti rezervisan za bilo koga, već će biti dostupan svim građanima kojima će biti potreban“, izjavio je Perišić.

Podsetio je da je helidrom izgrađen 2019. godine i dodao da nije korišćen pošto je prošle godine Klinički centar bio u kovid-sistemu, a pacijenti sa koronavirusom ne transportuju se helikopterima zbog rizika koji takav način transporta predstavlja za njihovo zdravlje.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i nekadašnji direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović rekao je da je izgradnja helidroma koštala „malo manje“ od 30 miliona dinara i da ima domaće i evropske licence.

„Sa pokojnim doktorom Miodragom Lazićem organizovali smo obuku svih zaposlenih u Urgentnom centru za prilaz helikopteru, unošenje i iznošenje pacijenata“, kazao je Radovanović. Dodao je da je ideja da se takvim vidom transporta pokrije područje na Koridoru 10, na kojem se kako je rekao, na oko 100 kilometara vazdušne udaljenosti nalaze Jagodina, Sofija i Priština, a na nešto više od 100 kilometara Skoplje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!