Helsinški odbor: Škole da odbiju čitanje teksta povodom Dana srpskog jedinstva

Vesti 12. sep 202215:55 29 komentara
Tanjug / Strahinja Aćimović

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji poziva škole da odbiju čitanje teksta koji su dobile povodom obeležavanja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, jer su poruke svedene na etnički kolektivizam.

U saopštenju se navodi da je Školska uprava Novi Sad uputila školama uputstvo za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, među kojima je i tekst:

„Ovaj dan je simbol junaštva i jedinstva nacije, koji Srbija, Republika Srpska i srpski narod gde god da živi, slavi zajedničkim praznikom. On je poručio da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoju kulturu, tradiciju, veru“.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji poziva škole da odbiju čitanje pomenutog teksta jer su poruke svedene na etnički kolektivizam i sabornost što ne ostavlja prostor za izbore pojedinca i za pripadnike drugih etničkih zajednica koje imaju značajan udeo u vojvođanskoj kulturi, dodaje se u saopštenju.

S obzirom da je Srbija još zvanično opredeljena za članstvo u Evropskoj uniji i izgradnju moderne, građanske države, Helsinški odbor poziva škole da odbiju da čitaju pomenuti tekst jer su poruke neprihvatljive i štetne za učenike.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare