Hidrogeolog: Izgradnja metroa na Makišu je zločin prema Beograđanima

Vesti 22. jan 202113:16 9 komentara
N1

Potpisivanje sporazuma o izgradnji linije metroa od Makiškog polja do Mirijeva, između Vlade Srbije, Grada Beograda i kineskih i francuskih kompanija, je zločin prema narodu, koji će Beograđane ostaviti bez vode za piće, ocenio je bivši gradski sekretar za zaštitu životne sredine, hidrogeolog Branislav Božović.

Povezane vesti

Božović je kazao da vlast zbog ličnog finansijskog interesa „juriša“ na javna dobra kao što su Košutnjak, Ratno ostrvo i Makiš, a sve to na štetu građana Beograda i Srbije.

„Gradnja metroa na Makiškom polju će trajno zagaditi jedino izvorište podzemnih voda koje Beograd ima. Narod kaže: ‘Ne pljuj u bunar stari, dok ne napraviš novi’. U normalnim zemljama izvorišta su kilometrima omeđena, da bi se sačuvala čistoća vode“, rekao je Božović.

Prema njegovim rečima, zbog najavljenje gradnje početne stanice i depoa za metro, kao i 4,5 miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora, Beograd će morati da se „oprosti“ od vodoizvorišta na Makiškom polju.

„Da će vodoizvorište na Makiškom polju biti zagađeno jedino ne vide gradonačelnik, koji je lekar, kao i njegov zamenik, koji je pravnik. Većina profesora sa Univerziteta u Beogradu koji se bave hidrogeologijom je jasno i argumentovano upozorila na moguće katastrofalne posledice bilo kakve gradnje u blizini vodoizvorišta“, naveo je Božović.

Na pitanje da li je rešenje u izgradnji nove fabrike za prečišćavanje vode, Božović je kazao da bi to bila preskupa i nedovoljno efikasna investicija.

„Mogu da izgrade i deset fabrika za prečišćavanje vode, ali rešenja neće biti, jer će zagađenje biti sve veće, što bi iziskivalo čestu promenu tehnologije“, objasnio je hidrogeolog.

Božović je podsetio da se izgradnja metroa u Beogradu razmatra već decenijama, ali da nikada nije bila u opticaju gradnja početne stanice i depoa na Makiškom polju.

„Ova trasa, od Makiškog polja do Mirijeva, je apsolutni promašaj. Na Makišu nema naselja, a da li će se i kada podići naselje od više hiljada stanova je neizvesno. Vlast nekontrolisano troši veliki novac iz budžeta i u pozadini ovog projekta je lični profit“, zaključio je Božović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare