Hil o crnom ekranu na N1 i Nova S: Slobodni mediji – pokretači demokratije

Vesti 07. dec 202220:4215 komentara

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, komentarišući prekid programa na televizijama N1 i Nova S, kazao je da su "profesionalnost medija i njihova sloboda da budu nezavisni pokretački mehanizam jedne demokratije". Misli da Srbija može da napreduje na tom polju, "ali je pred njom definitivno dug proces koji mora da se nastavi".

„Sloboda medija je nešto na čemu zajednica treba da radi. Kako bi se ispunio taj cilj, ljudi treba da rade kontinuirano, sve vreme. Ne postoji jedan trenutak u kome sve postane u redu, već je to jedan proces na kojem treba da se radi“, kazao je Hil za N1.

Povezane vesti

Televizije N1 i Nova.rs od 6. do 7. decembra u ponoć, umesto programa, emitovali su telop sa natpisom „Mrak u Srbiji bez slobodnih medija“.

Kako je televizija N1 navela u saopštenju upućenom javnosti, želeli su da stvore realnu sliku kako bi izgledalo informisanje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vesti bez kritičkog glasa.

„Poslednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jeste postupanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitovanje, iako su svi primenjivi rokovi prošli. Pre nekoliko meseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidariše sa koleginicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu“, navela je TV N1 u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar