Hil: Otvoreni Balkan – efikasno sredstvo u cilju zbližavanja, a ne podela

Vesti 31. avg 202215:23 16 komentara
KRISTOFER HIL
Tanjug/Zoran Žestić

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil smatra da je Otvoreni Balkan efikasno sredstvo da zemlje regiona koriste granice u cilju zbližavanja, a ne podela i da će ta inicijativa pomoći da region članstvom u Evropskoj uniji donese rešenja nekih pitanja, a ne problema.

„Ono što je važno je to da ideja Otvorenog Balkana dolazi sa samog Balkana, a nije nametnuta od nekih stranih vlada. Zaista se radi o tome da zemlje Balkana traže načine da bolje sarađuju. Mislim da je to veoma efikasno sredstvo da zemlje koriste granice u cilju zbližavanja, a ne podele, tako da to podržavamo Vlada SAD i ja“, rekao je Hil, objavljeno je na Tviter nalogu ambasade SAD u Srbiji.

Hil je rekao da ta inicijativa pomaže zemljama da postignu dogovore, počev od smanjenja gužvi na granicama, do omogućavanja da diplome budu pihvaćene u različitim zemljama.

„Ona uči novim obrascima saradnje. Jasno je da će se ove zemlje pridružiti EU i mislim da će Otvoreni Balkan pomoći da zemlje donesu u EU rešenja, a ne probleme“, zaključio je Hil.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare