Hil: Srbija da odluči, ovo je trenutak kada mora da se napravi izbor

Vesti 22. maj 202208:59 > 13:11 514 komentara
KRISTOFER HIL
Tanjug/Miloš Milivojević

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u životu moraju biti pravljeni izbori i da je ovo takav trenutak, a da za Srbiju postoji samo jedan put i to je Zapad i Evropska unija (EU). Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin odgovora Hilu da ne traži na silu da se Srbi opredele jer, kako je naveo, "mogu biti povređeni našim izborom".

„Za razliku od prošlosti kad se u Srbiji mislilo da postoji treći put, da Srbija nije ni Istok ni Zapad, da je nekako posebna, da ide svojim putem, sad većina Srba misli da postoji pravi put i pogrešan put i želi da izabere pravi put“, rekao je Hil za list Politika.

Kako je poručio, Srbija mora da odluči da li hoće da ima „samodovoljnu vojsku i da kupuje oružje iz različitih zemalja, ili da se pridruži kolektivnoj odbrani“.

Povezane vesti

„To treba Srbi da odluče, a ja mislim da i jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku. Sve ovo govorim i na osnovu onog što čujem svakog dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića“, rekao je Hil.

On je rekao da su Ukrajina i Kosovo „veoma različite situacije“, i pozvao da se ne dovodi u vezu ono što se 1999. dogodilo na Kosovu, s onim što se danas dešava u Ukrajini.

„Kad je reč o Kosovu i Srbiji, to su susedske zemlje. Srbi žive na Kosovu i ima mnogo toga na Kosovu što je važno Srbiji. Dobri susedi to moraju da reše. Pravi način je dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu“, rekao je Hil.

On je naveo da veruje da svi elementi moraju biti na pregovaračkom stolu, i da se ne može govoriti „o ovome hoću da pričam, ali neću o ovome“, ali da još ne vidi predanost dve strane tome.

„Ako pričamo o evroatlantskim integracijama, i one su element na tom pregovaračkom stolu. Kad pregovarate, jedna strana želi jednu stvar, druga strana želi drugu stvar, ali jednostavno onda morate da razgovarate o tome. Obeshrabren sam kad vidim da jedna strana želi jednu stvar, a ne želi da se na pregovarčkom stolu nađe ono što želi druga strana“, rekao je Hil.

Vulin: Ne tražite da se Srbi opredele, možete biti povređeni našim izborom

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin odgovorio je ambasadoru SAD Kristoferu Hilu da ne traži na silu da se Srbi opredele jer, kako je naveo, „mogu biti povređeni našim izborom“.

„Od 2000. godine do 2012. godine, Srbija je bila zemlja po meri ambasadora Hila. Okrenuta samo Zapadu, pred vratima NATO pakta, bez inicijative za rešavanje pitanja Kosova i Metohije, bez želje i volje da brani Republiku Srpsku, sa ostacima vojske i rasprodatom privredom. Za vernost onima koji su nas bombardovali, Srbija je nagrađena proglašavanjem nezavisnosti Kosova, masovnim izručenjima Haškom tribunalu, umanjenjem nadležnosti Republici Srpskoj, pljačkaškom privatizacijom, nezaposlenošću, bedom i socijalnom nepravdom. Od kada je Aleksandar Vučić poveo Srbiju ne zapadnim, već srpskim putem, Srbija je ponovo država, a ne teritorija, a Aleksandar Vučić je državnik, a ne od strane okupatora postavljeni upravnik logora“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako se navodi, arogancija ambasadora SAD nas podseća da je Hil bio izvršilac politike sankcija i bombardovanja Republike Srpske i Republike Srbije.

„I on u tome ne vidi problem ni krivicu. Srbija će ići svojim putem, a ambasador neka upravlja onima koji mu to dopuštaju. Srbija je slobodna i uspešna zemlja i ne treba da se opredeljuje ni za koga osim za sebe. Ako je kriterijum za opredeljenje Srbije ko nas je ubijao, a ko nije, ko je priznao Kosovo, a ko nije, bojim se da gospodin Hil ne bi imao šta da kaže u svoju odbranu. Ne tražite na silu da se Srbi opredele, možete biti povređeni našim izborom“, izjavio je Aleksandar Vulin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare