Hil: Srbija treba da udvostruči napore i opet se vrati u zapadne institucije

Vesti 27. jun 202216:28 22 komentara
kristofer hil n1
N1

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je u Nišu da je važno da se tokom "ovog teškog perioda" svi sete i da dobro znaju šta su im ciljevi, dodajući da Srbija treba da udvostruči svoje napore i da se ponovo vrati u zapadne institucije, odnosno da se usaglasi sa Evropskom unijom (EU). "Srbiju očekuje budućnost u Evropskoj uniji, to je njen cilj i verujem da će tamo stići", rekao je Hil.

On je kazao da, iako put Srbije u EU izgleda duži nego što se čini i nego što se očekuje, iz toga treba da „crpimo inspiraciju i snagu da njime nastavimo, jer je rezultat na kraju tog puta nešto što je vredno truda“.

Povezane vesti

Hil je kazao da je tek tri meseca u Srbiji, ali da ima utisak da smer u kojem se Srbija kreće određuju mnogi pripadnici srpskog naroda.

Komentarišući rat u Ukrajini, Hil je rekao da, u poslednjih više decenija, nismo videli težu situaciju.

„To je bio neisprovociran napad od strane suseda Ukrajine i to nećemo zaboraviti. Verujem da svi želimo da se taj sukob što pre završi“, izjavio je Hil.

Američki ambasador danas je posetio Svrljig, Gornju Toponicu i Niš i obišao tri projekta koja su sprovedena uz finansijsku podršku Programa humanitarne pomoći Evropske komande Vojske Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Zahvaljujući programu EUCOM, obnovljena je srednja škola „Dušan Trivunac Dragoš“ u Svrljigu i stacionar Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti u Gornjoj Toponici, dok je Klinika za kardiohirurgiju niškog Univerzitetskog kliničkog centra dobila novu opremu.

U obnovu škole u Svrljigu uloženo je 600.000 dolara, u obnovu stacionara 400.000 dolara, dok je Klinika za kardiohirurgiju dobila donacije u ukupnoj vrednosti od 435.000 dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare