Hiljade domaćinstava na jugu bez struje, i to godinama: „Živimo na sveću“

Vesti 25. jul 202219:38 > 19:43 40 komentara

Hiljade domaćinstava su bez struje, a desetine hiljada ljudi tako živi na jugu Srbije, podaci su udruženja koja se bave zaštitom potrošača. Ponovno priključenje je, kažu, nemoguća misija. Od EPS-a je udruženje "Forum" tražilo da se svi privremeno priključe, jer tvrde da su mnogi građani ostali bez struje ne svojom, već upravo krivicom EPS-a. Pre dve godine, nakon posete predsednika Vučića Nišu, dogovoreno je da Grad posreduje između potrošača i EPS-a i da se ovaj veliki problem u Nišu konačno reši, ali - nije.

Neki su problemi ipak bez rešenja, a život nije kao na radiju, kaže Dragan Aleksić. Ima 60 godina, živi sa bratom obolelim od epilepsije. Bivši je radnik Mašinske industrije, bez posla ostao 2015. godine.

„Tad sam otišao na Biro, od tada sam i bez struje“, kaže Aleksić.

Pročitajte još

Bez struje je sedam godina.

Nekoliko kuća dalje ista priča.

Slađana Stoiljković, 66 godina. Ona i suprug radili su u propalim firmama niške industrije pa, kao i hiljade drugih, ostali bez posla.

„2013. godine mi isključe jednu fazu. Do 2017. sam redovno plaćala struju. Ja nemam novi dug“, priča Slađana.

Nema ni struju. Sada već pet godina.

„Meni sad i da uvedu struju, ovo zdravlje nema cenu koje sam ja izgubila. Svuda smo išli, nema koja vrata nisam otvorila“, naglašava Slađana.

Obrazloženje iz EPS-a zašto struja ne može da bude priključena jeste da visokonaponski dalekovod prolazi iznad njene kuće. Prolazi iznad još 300 drugih objekata, kažu u Udruženju za zaštitu potrošača, gde u njeno ime pišu žalbe.

„Osam puta Agencija za energetiku kao drugostepeni organ poništava prvostepena rešenja“, navode iz udruženja „Forum“.

Poništena prvostepena rešenja EPS-a ipak nisu poništena.

„Agencija ima pravo kao drugostepeni organ da izriče i određene mere. Oni ne trpe nikakvu štetu po pravu nadzora, zato tako i rade. Ni od Vlade, inspekcije, pa preko drugih“, kaže Profir Živković iz ovog udruženja.

N1: Imaju zaštitu? A ko štiti građane?

Živković: Građane prvo Bog, pa onda mi.

Koliko tačno građana živi bez struje? U niškoj Elektrodistribuciji kažu da podatke ima EPS, a prema njihovim trenutno je isključeno 554 korisnika, u toku je 1059 sudskih sporova. Podaci „Foruma“ nisu zvanični, a prema njima u Nišu i okolini u oko 4.500 domaćinstava žive – na sveću.

„Na sveću. Živimo na sveću“, ističe Slađan Aleksić.

Da ekstremno siromaštvo i neplaćeni računi nisu glavni razlog za to što je sa sistema EPS-a isključeno toliko korisnika kažu u „Forumu“, odakle su tražili da svi budu privremeno priključeni.

„Kad se postupak okonča, ako neko ne ispunjava uslove opet će biti isključen. Ali, „Distribucija“ to nije prihvatila što je na naše iznenađenje jedna nepoštena odluka. Nepoštena prema građanima, jer veliki broj nije bez struje ostao svojom, već krivicom EPS-a“, navodi Živković.

Najčešći razlog, kažu su neispravna brojila. Dobre vesti iz Srbije tako mnogi i ne mogu da čuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare