HNV: Novi etnički motivisan napad na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji

Vesti 06. avg 202115:5218 komentara
Shutterstock

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji saopštilo je da im je prijavljen "novi napad" na pripadnike hrvatske zajednice, i to u Subotici.

Naveli su da je 2. avgusta, u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo, nepoznati muškarac nasrnuo na Z.B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju, a da je prethodno prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z.B. od kojih su njih petoro državljani Hrvatske s prebivalištem u toj zemlji.

„Nepoznati napadač je, uz najgnusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu poručujući im kako će ‘poklati sve ustaše’ i psujući ‘majku ustašku’. Kada ga je Z.B. upitao zbog čega to radi, fizički je nasrnuo na njega i lakše ga povredio, dok je napadnuti nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z.B. nije dobio zapisnik“, piše u saopštenju.

Navodi se kako je to „još jedan u nizu napada“ na Hrvate u Srbiji i da je prouzrokovan „kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima“.

„Ovakav slučaj slikovito pokazuje u kakvim uslovima pripadnici naše zajednice žive i čemu znaju biti izloženi“, saopštilo je Hrvatsko nacionalno vijeće.

Zatražili su od policije i tužilaštva „hitnu i primerenu reakciju kako bi se žrtva zaštitila, ali i kako bi se pokazalo da je Srbija sigurna država za njene građane drugih nacionalnosti“.

„Dodatno smo zabrinuti jer se napad dogodio u jednom multietničkom mestu kao što je Subotica, koja je i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Srbiji“, naveli su iz HNV.

Komentari

Vaš komentar