HNV pozdravilo osuđujuću presudu zbog etnički motivisanog napada na Hrvata

Vesti 06. jan 202211:50 > 11:53 0 komentara
Pixabay/ succo

Hrvatsko nacionalno veće (HNV) u Srbiji pozdravilo je donošenje presude u slučaju etnički motivisanog napada na Zorana Brajkovića, pripadnika hrvatske zajednice u Subotici i članove njegove porodice koji se dogodio 2. avgusta 2021. ispred pekare "Dino" u tom gradu.

Presudu je nedavno doneo Viši sud u Subotici, kojom je okrivljeni B.P. osudjen na tri meseca kućnog zatvora, što je prva presuda koja ima pozitivne ishode kada je u pitanju procesuiranje etnički motivisanih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.

HNV je pozdravio i profesionalno postupanje tužilaštva tokom vodjenja procesa.

Zoran Brajković napadnut je zajedno s članovima svoje porodice od kojih su pojedini i državljani Hrvatske, tako što je B.P. na njihov račun izneo niz uvreda na nacionalnoj osnovi da bi potom i fizički nasrnuo na Brajkovića i oborio ga na zemlju.

HNV je ukazao da je taj slučaj pratio velik broj objavljenih neistina, ne samo u lokalnim medijima, odnosno da su etničku motivisanost napada negirali i pojedini lokalni političari u Subotici.

Podsetili su i da je i policija, neposredno nakon incidenta, samoinicijativno preuzela na sebe karakterizaciju slučaja i ocenjivala u javnosti kako napad nije bio etnički motivisan, što je dodatno otežalo vodjenje sudskog procesa.

„Mora se znati kako ovo nije prvi slučaj sinhronizovanog negiranja napada na etničkoj osnovi na naše sunarodnike. Hrvatska zajednica i njene institucije uvek su nastojale i nastojaće čak i najkompleksnije probleme rešavati kroz institucije sistema, ali za tako nešto je potrebna i dobra volja te profesionalan odnos institucija i političkih učesnika u Srbiji“, ocenili su u HNV-u.

Izrazili su nadu da će ova presuda doprineti da će se i svi budući slučajevi etnički motivisanih napada na pripadnike hrvatske zajednice pozitivno rešavati i da će žrtve dobiti odgovarajuću satisfakciju.

„Mi držimo i dalje kako nacionalnoj, verskoj, jezičnoj i bilo kojoj drugoj vrsti mržnje u jednom društvu ne sme biti mesta i kako se svi gradjani Srbije moraju osećati sigurnima. Naša je dužnost, kao predstavnika manjine koja je u prošlosti imala traumatična iskustva, uvek jasno i nedvojbeno ukazivati te se zalagati za pravično i institucionalno rešavanje postojećih problema“, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!