Hočevar: Ko silom želi kraljevstvo, suočiće se s nestajanjem

Vesti 16. apr 202209:07 komentara
N1

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar upozorio je u Uskršnjoj poslanici, sve one koji se zadovoljavaju samo materijalnim posedovanjem i uživanjem, da će njihovo "kraljevstvo" biti kratkog daha.

„Ko misli da silom može ostvariti svoje ‘kraljevstvo’, istog momenta će se suočiti sa silinom destrukcije, nesreće i nestajanja“, naglasio je Hočevar u poslanici vernicima povodom praznika koji hrišćani slave po gregorijanskom kalendaru 17. aprila.

Prema njegovim rečima, kraljevstvo koje treba tražiti „jeste Isus Hrist, jedini most, jedini prelaz i jedinstveni put iz nesigurnosti u sigurnost, iz ograničenosti u neograničenost, iz prolaznog u neprolazno“ i sve što je za život potrebno.

On je naveo da su u toku istorijska zbivanja „i to ne u doba mnogobrojnih, nego u doba radikalnih promena“, pa su „svi mnogo snažnije pozvani na traganje za takvim kraljevstvom“.

Uz pozdrav „Hristos vaskrese Vaistinu vaskrese“, on je svima „od sveg srca poželeo srećan i blagoslovljen Uskrs“.

Nadbiskup Hočevar je u pismu Uskrs čestitao poglavaru Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Porfiriju sa željom da „radost nastupajućeg Vaskrsa ispuni dušu svakog hrišćanina“.

U nedelju, Hočevar će služiti uskršnju misu u beogradskoj katedrali Uznesenja Blažene Device Marije i popodne, u Crkvi Krista Kralja.