Hod po crvenoj liniji: Od glavobolje do spremnosti da se sporazum prihvati

Vesti 22. jan 202319:3891 komentara

Za sutra u 11 sati je zakazana sednica Vlade Srbije kojoj će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na sednici bi trebalo da se razgovara o zaključcima nakon predsednikovog sastanka sa diplomatskom petorkom iz Evrope i Amerike kao i o nacrtu dogovora za pitanje Kosova koji je u javnosti poznat kao francusko-nemački. Vučić će se, potom, u 20 sati obratiti javnosti.

Od kada su u septembru prošle godine posrednik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanici Francuske i Nemačke predstavili plan za pitanje Kosova prešli smo dug put.

POVEZANE VESTI:

Od toga da predsednik Srbije taj papir nije uzeo i da ga je bolela glava do njegove izjave u petak da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma.

Dokument nismo videli ni iz predsednikove ruke.

Ništa se ne krije i ništa se neće odlučiti bez građana, poručuje predsednica Vlade Ana Brnabić.

„Moramo da meandriramo između tih izazova ali u tom meandriranju mi uvek držimo isti pravac“, poručuje premijerka.

Pravac sa crvenim linijama koje je predsednik Srbije jasno postavio nedelju dana pre posete diplomatske petorke.

„Bilo kakav oblik priznanja, formalnog i neformalnog, ili ustupanje članstva u Ujedinjenim nacijama Kosovu. Dakle, o tome ne želimo da razgovaramo, a to vam je sastavni deo plana“, istakao je Vučić 13. januara.

Na istoj crvenoj liniji je i Stranka slobode i pravde. Njen predsednik Dragan Đilas ukazuje da papir koji nije video ne može da komentariše, ali da o tome treba pričati u parlamentu.

„Ja mislim da Srbija ima dovoljno snage i da može da se izbori da u tom dokumentu ne stoji da se ne protivimo članstvu Kosova u UN. Pre svega, mi ne odlučujemo o tome“, kaže Đilas.

Reakcije na severu Kosova negativne

kosovska mitrovica n1
N1

Spremnost na prihvatanje nacrta naišla je na negativne reakcije na severu Kosova, kaže Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative.

„Očekuje se da je prihvatanje EU predloga nova koncesija i nešto što neće nužno doneti nečeg dobro zajednici, posebno ukoliko dođe do potpisivanja tog sporazuma pre osnivanja Zajednice srpskih opština“, ističe Andrić Rakić.

Za Dragišu Mijačića iz Radne grupe za poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropkoj uniji u pitanju je tek početak razgovora.

„Petorka je imala za cilj da utaba put za donošenje, to jest, pregovore o budućem sporazumu o normalizaciji i usvajanje jednog takvog dokumenta. Tako da je ovo jedan prvi korak u tom procesu“, ocenjuje on.

Nije ultimatum, već šansa za nekakav mir

dragiša mijačić n1
N1

Taj korak je izazvao brojne reakcije u srpskoj javnosti, a neretko se predlog naziva ultimatumom.

„Ako nema zamrznutog konflikta rešenje je u pregovorima. Tako da ove pregovore ne treba posmatrati kroz prizmu ultimatuma, više ih treba posmatrati kroz prizmu neke šanse za postizanje nekog mira na tom prostoru. Tako da zaista ne treba gledati iz ugla pritisaka, iz ugla sankcija već treba prigrliti ovu šansu i ući konstruktivno u sam proces pregovora“, smatra Mijačić.

Priština bi pregovarala samo o priznanju

N1

Dok se u Beogradu čak diskutuje o mogućem referendumu u Prištini je malo reakcija već se krši sporazum o tablicama od 23. novembra, ukazuje Andrić Rakić.

„Imamo dve suprotstavljene realnosti koje meni prosto signaliziraju da to što je u Beogradu rečeno – da će dogovor eventualno moći da bude prihvaćen – u Prištini ne znači skoro ništa, jer mi se čini da Priština nema ozbiljnu nameru da pregovara o bilo čemu“, navodi ona.

O priznanju bi pregovarali, jer su to poruke koje iz Prištine najčešće čujemo. Crvene linije su jasne samo je pitanje da li će ih neko preći.

Komentari

Vaš komentar