Holandija o suspenziji bezviznog režima ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Vesti 09. dec 202212:25317 komentara
Izvor: Pieter Beens/Shutterstock

Holandski parlament je pozvao vladu da od Evropske komisije zatraži da najkasnije u oktobru 2023. godine izađe sa predlogom, na osnovu kojeg se u procesu pridruživanja sa zemljom kandidatkinjom mogu izazvati posledice zbog neusaglašenosti sa zajedničkom evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, poput zamrzavanja pristupnog procesa. Međutim, ministar inostranih poslova koji je bio prisutan na raspravi je zatražio od poslanika da odlože glasanje o predlogu za privremenu suspenziju bezviznog režima, jer, kako je rekao pred poslanicima, holandska vlada trenutno izrađuje svoj stav, odnosno izveštaj o ovoj temi. To je razlog zašto je glasanje o ovom predlogu odloženo i čeka izveštaj holandske vlade.

Pročitajte još

Podneseni predlog odnosi se na Srbiju i dobio je veliku podršku predstavnika.

Na glasanju 8. decembra za predlog je zeleno svetlo dalo 124 od ukupno 150 predstavnika u Predstavničkom domu (149 je bilo prisutnih na glasanju).

U predlogu se spominje da je stopa usklađenosti zemlje kandidatkinje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije opala sa 64 odsto, koliko je bila 2021. godine, na 45 odsto u ovoj godini, piše portal Radio Slobodna Evropa.

„Budući da zločinački rat koji je pokrenula Rusija protiv Ukrajine čini važnijim nego ikada, bitno je da se države kandidati i članice EU usklade sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, navodi se, između ostalog, u usvojenom predlogu.

„Predstavnički dom podržava naš predlog za stroži pristup Srbiji ako predsednik Vučić (Aleksandar, prim. aut.) ne podrži sankcije Rusiji. Prekid procesa pridruživanja Srbije EU mogao bi da postane opcija. Nećemo oklevati da ga koristimo“, upozorio je na društvenim mrežama predlagač predloga, holandski zastupnik, Jeroen van Vijngarden.

Osim predlagača, ovaj predlog ima još četiri kopodnosioca.

Za predlog su glasali i predstavnici opozicionih partija.

Šta kažu iz vlade u Hagu?

„Holandska Vlada smatra da je veoma zabrinjavajuće što Srbija nije usvojila sankcije EU protiv Rusije i što je, delom kao rezultat toga, njeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom EU značajno smanjeno“, navodi se u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz holandskog Ministarstva inostranih poslova.

Holandska vlada, ističe se u odgovoru, očekuje da se zemlje kandidatkinje za članstvo u EU pridržavaju zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, budući da se radi o sastavnom delu pristupnog procesa.

Predstavnici Ministarstva inostranih poslova nisu direktno odgovorili na pitanje da li će formalno zatražiti od Evropske komisije da izađe sa merama koje bi uticali na pristupne pregovore zbog neusklađivanja sa politikom sankcija, kako traži Predstavnički dom Holandije.

Umesto toga, potvrđuje se u pisanom odgovoru da će holandska vlada nastaviti da ovo traži od Srbije, „kako bilateralno, tako i u kontekstu EU“.

Nedavni Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani je bio prilika gde je vlada u Hagu, prema odgovoru, ponovo pokrenula ovo pitanje.

„Za vladu, metodologija pristupanja EU će i dalje biti vodeća za proces pristupanja EU, pri čemu države kandidatkinje moraju ispuniti stroge uslove u oblastima kao što je vladavina prava“, navodi se u odgovoru Ministarstva inostranih poslova.

U proceduralnom smislu, vlada u Holandiji nije obavezana da sledi predloge Predstavničkog doma.

Međutim, u praksi vlada uvek ispoštuje i reaguje u skladu sa predlozima Predstavničkog doma, naročito kada on ima podršku većine kao što je slučaj sa ovim predlogom, koji se odnosi na mogućnost zamrzavanja pristupnih pregovora sa Srbijom zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Predlog i o privremenom ukidanju bezviznog režima

Drugi predlog koji je podnesen ali nije izglasan u Predstavničkom domu, odnosi se na privremenu suspenziju bezviznog režima sa Srbijom, kako zbog odnosa sa Rusijom, tako i zbog rastućeg broja iregularnih migranata koji pristižu na evropsku teritoriju.

Usvojenim predlogom se traži korišćenje hitnog mehanizma i privremeno ukidanje bezviznog režima do marta 2023. godine.

U obrazloženju ovog predloga se navodi da Srbija sve više podriva spoljnu politiku EU svojim dobronamernim odnosom prema Rusiji i neusklađivanjem sa evropskim sankcijama.

Takođe, spominje se rastući broj iregularnih migranata koji je preko Srbije prešao granicu EU.

Međutim, ministar inostranih poslova koji je bio prisutan na raspravi je zatražio od poslanika da odlože glasanje o predlogu za privremenu suspenziju bezviznog režima, jer, kako je rekao pred poslanicima, holandska vlada trenutno izrađuje svoj stav, odnosno izveštaj o ovoj temi.

To je razlog zašto je glasanje o ovom predlogu odloženo i čeka izveštaj holandske vlade.

Komentari

Vaš komentar