Holanđani se interesuju za vakcinisanje u Srbiji, pitaju i za kinesku

Vesti 13. apr 202117:1722 komentara

U Holandiji praktično ništa ne radi od oktobra, ljudima se smučilo a možda su i izgubili poverenje u državu da će završiti vakcinaciju u određenom roku, do leta kako su rekli, tako da traže, pokušavaju na alternativne načine da se snađu i potraže vakcinu negde drugde, kaže za N1 Tanja Marković Zatman (Zaatman). Određene količine vakcina stižu, ali nisu dovoljne, u Holandiji živi 17 miliona ljudi, dodaje. Agenciji koju vodi zato se Holanđani svakodnevno javljaju s pitanjima o vakcinisanju stranaca u Srbiji.

Nakon priloga na holandskoj televiziji o procesu vakcinacije u Srbiji i tome da vakcine mogu da prime i stranci, turistička agencija „Party in Belgrade“ u Ajndhovenu, čiji su vlasnici Srpkinja Tanja Marković Zatman (Zaatman) i njen suprug Holanđanin Tomason, zatrpana je pozivima i zahtevima da im organizuju putovanje u Srbiju. Ipak, država je u slučaju oglasa iz Turske i Italije reagovala i poručila stranim državljanima da bez dobijanja poziva i potvrde sa terminom i lokacijom za vakcinisanje, ne dolaze sami na punktove, jer neće biti prihvaćeni.

Zatman ističe da se njihova agencija bavi tzv. party turizmom i da je ovo došlo nenadano. Stranci nas i dalje zovu, mi ih upućujemo na eUpravu, pomažemo im da naprave registraciju i govorimo im da moraju da sačekaju – da ćemo organizovati put za njih ako Srbija otvori slotove, ali da ne odlaze (u Srbiju) na svoju ruku, rekla je Zatman, gostujući u Danu uživo TV N1.

Ističe da su oni, kao agencija, skroz transparentni oko mogućnosti vakcinisanja. Kaže da Holanđani konstantno šalju pitanja da li ima nešto novo.

Ljudima je ovde muka od situacije u kojoj se nalaze i pokušavaju na sve načine da dođu do vakcine, ne postavljaju nijedno pitanje, niti koliko to košta, navodi sagovornica N1. Uglavnom, kaže, traže Fajzer vakcinu, ali dobijaju zahteve i za kinesku. Javljaju nam se poslovni ljudi, koji sarađuju sa Kinom, a ne mogu da uđu u Kinu bez potvrde o vakcinaciji isključivo s kineskom, kaže sagovornica N1.

Navodi da traže takođe i Astrazeneku, da nemaju strah od nje, iako je holandska vlada na bila jedno vreme suspendovala vakcinaciju njome i ne vakciniše ljude starije od 60 godina.

Govoreći o zahtevima za dolazak u Srbiju povodom vakcine, kaže: „Uveravamo ih da sami ne mogu da odu, odnosno mogu ali na sopstveni rizik, i mi ne želimo da učestvujemo u toj priči. I mi smo vezani za portal eUprava“. Prenosi da je moguće još uvek i stranac bez boravka da se registruje, ali da se mora čekati obaveštenje eUprave. Srbija je trenutno suspendovala vakcinaciju za strance koji nemaju boravak, srpski državljani (iz zemlje i inostranstva) i stranci sa boravkom u Srbiji imaju prioritet, dok stranci bez boravka, kaže gošća N1, „na listi čekanja“.

Na pitanje da li stranci mogu da organizuju dolazaka, Zatman kaže da to nije problem. „Obično se dobija potvrda 48 sati unapred, a to je dovoljno da se organizuje put. Bukirati avion nije problem, uvode se i dodatni letovi iz Holandije, mislim 25. aprila Er Srbija, ako ne grešim, i obično su ti termini (za vakcinisanje) za strance vikendom, tako da nije problem“, rekla je Zatman. Ona je rekla da njihova agencija moli klijente da ne izvrše plaćanje, dok ne dobiju potvrdu eUprave.

Na pitanje kakva je situacija u Holandiji sa vakcinacijom, kaže da je ta zemlja sporo reagovala na celu priču. Određene količine vakcina stižu, ali nisu dovoljne, u Holandiji živi 17 miliona ljudi, dodaje.

Kaže da holandska vlada zagovara priču da će do početka leta cela nacija biti vakcinisana. Sumnjamo u to, jer trenutno su uspeli da vakcinišu između dva i tri miliona, nisu još vakcinisali ni sve zdravstvene radnike niti ljude koji su u prioritetnim grupama, navodi sagovornica N1. U Holandiji praktično ništa ne radi od oktobra, ljudima se smučilo a možda su i izgubili poverenje u državu da će završiti vakcinaciju u određenom roku, tako da traže, pokušavaju na alternativne načine da se snađu i potraže vakcinu negde drugde, zaključila je Tanja Marković Zatman.

Komentari

Vaš komentar