Hovenijer o ZSO: Nećemo podržati nijedan aranžman koji krši ustav Kosova

Vesti 31. jan 202317:42 168 komentara
N1/arhiva

Sjedinjene Američke Države neće podržati nijedan aranžman koji krši ustav i ugrožava teritorijalni integritet Kosova, rekao je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer posle okruglog stola predstavnika albanske i srpske zajednice, koji je održan u Ambasadi SAD. Sastanku su prisustvovali predstavnici kosovske vlasti, političkih stranaka, civilnog društva i diplomatskog kora.

Pročitajte još:

„Želim da budem veoma jasan o poziciji Sjedinjenih Američkih Država. Mi nećemo podržavati ni jedan aranžman koji krši ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda ili koji ugrožava suverenitet Kosova, nezavisnost, multietničkii karakter ili demokratske institucije“, rekao je Hovenijer posle sastanka.

On je ponovio i da se Vašington oštro protivi kreiranju bilo kakvog entiteta poput Republike Srpske.

Govoreći o sastanku održanom u ambasadi, Hovenijer je rekao da je diskusija organizovana kako bi se čule različite ideje o Zajednici srpskih opština, „sa ciljem da posredujemo i unapredimo proces primene obaveze Kosova o Zajednici sa većinski srpskim stanovništvom“.

„Čuli smo iz prve ruke od učesnika kako bi ZSO mogla biti primenjena tako da osigura budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske države. Ova diskusija je bitna kako bi unapredila napredak Kosova na njegovom putu evropskih i evroatlantskih integracija“, istakao je ambasador.

Učesnici su diskutovali o tome kako bi ZSO funkcionisala u praksi, kako bi funkcionisala u okviru kosovskog pravnog sistema i kako može doprineti „ekonomskom razvoju i efektivnim uslugama Vlade za kosovske Srbe ali i druge manjinske zajednice“.

„Čuli smo mišljenja o tome kako ZSO može pomoću u rešavanju pitanja i potreba koje su fundamentalne za svaku zajednicu, takođe i nadležnosti (funkcije) za koje su i sve ostale opštine na Kosovu odgovorne. Kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, lokalni ekonomski razvoj“, objasnio je Hovenijer.

On je istakao da je diskusija pokazala važnost SAD i njenih partnera u primeni Zajednice sa većinski srpskim stanovništvom, koja bi bila usklađenja sa kosovskim Ustavom i odlukom ustavnog suda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare