Hrkalović podnela 16 tužbi protiv medija

Vesti 05. avg 202214:3217 komentara
N1

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a podnela je ukupno 16 tužbi protiv medija tražeči novčanu naknadu zbog objavljivanja informacije, prenosi Danas.

Prema informacijama koje je Danas dobio iz Višeg suda u Beogradu od 16 tužbi po Zakonu o javnom informisanju i medijima jedna je rešena presudom kojom je delimično usvojen tužbeni zahtev. U pitanju je prvi spor ove vrste koji je pokrenula Hrkalović protiv Adria media grupe, izdavača dnevnog lista Kurir.

Još dva postupka koje je inicirala Hrkalović su obustavljena nakon što je ona povukla tužbu. Interesantno je da su obe ove tužbe bile podnete takođe protiv Adria media grupe, ali zbog informacija objavljenih na sajtu kurir.rs.

Ono što je upadljivo u spisku medija koje je tužila Hrkalović je razlika u njihovoj uređivačkog koncepciji. Naime, prvih deset tužbi bivša državna sekretarka MUP podnela je protiv medija u kojima dominira tablodna uređivačka politika, piše Danas.

Naime, prvih deset tužbi bivša državna sekretarka MUP-a podnela je protiv medija u kojima dominira tablodna uređivačka politika. Najveći broj njih, odnosi se na medije koji imaju izrazito blagonaklon odnos prema članovima partija na vlasti. Pored već spomenutog Kurira, tužbama Hrkalović obuhvaćeni su bili i Srpski telegraf, kao i njihov portal republika.rs, list Alo i njihov portal, portali Srbija Danas i Mondo. Među njima tužbe su bili podnete i protiv portala direktno.rs i nova.rs (po dve tužbe) koji ne bi mogli da se podvedu pod “provladine” medije.

Nakon ovoga fokus tužbi Dijane Hrkalović postaju mediji koji su sve osim tabloidni. Pored tužbe na račun portala KRIK o kojima su mediji već pisali, podaci Višeg suda otkrivaju da je Hrkalović tužila i nedeljnike NIN i Vreme.

Ceo tekst čitajte na portalu Danasa.

Komentari

Vaš komentar