Hronologija slučaja Šarić i sve kontroverze koje su ga pratile

Vesti 14. apr 202219:10 komentara

Darko Šarić uhapšen je u vili u Beogradskom naselju Dedinje u kojoj je, nakon sedam godina, od kraja prošle godine bio u kućnom pritvoru. Protiv njega je u toku postupak po optužnici iz 2010. godine u kojem su se sudi za 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike.

Slučaj Šarić više od deceniju i po pratile su brojne kontroverze u vezi sa istragama koje su vođene, suđenjima, pa i u vezi sa međunarodnom operacijom „Balkanski ratnik“ koju su pokrenule srpska policija, BIA, argentinska i urugvajska policija, zajedno sa američkom DEA-om.

Povezane vesti

U januaru 2010. godine, Srbija je raspisala međunarodnu poternicu za Darkom Šarićem.

Tužilaštvo za organizovani kriminal prvu optužnicu za šverc kokaina podiglo je u aprilu 2010. godine protiv kriminalne organizacije predvođene Darkom Šarićem.

Suđenje Šariću za za međunarodni šverc kokaina je počelo u septembru 2010. godine, a on se dobrovoljno predao u martu 2014. godine.

On je najpre osuđen na 20 godina zatvora, što je Apelacioni sud ukinuo. U ponovljenom suđenju ovaj put pravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje Zapadne Evrope.

Tu pravosnažnu presudu iz proceduralnih razloga ukinuo je Vrhovni kasacioni sud i vratio je apelaciji na ponovno odlučivanje. Apelacioni sud je odlučio da otvori glavni pretres koji je sada u toku, što praktično znači da je Šariću počelo suđenje treći put.

Darko Šarić je u zatvorskom pritvoru od predaje proveo sedam godina i devet meseci, da bi mu 24. decembra 2021. godine zatvorski pritvor bio zamenjen blažom merom – zabranom napuštanja stana, uz elektronski nadzor.

Obrazloženje Apelacionog suda tada je bilo da više ne postoje velike pretnje da bi Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se, i na taj način ponovo postati nedostupan državnim organima.

Osim za šverc kokaina, Šariću se sudi u još jednom postupku – da je zajedno sa grupom saradnika oprao više od 20 miliona evra. Šarić je krajem jula 2020. prvostepeno osuđen na devet godina zatvora, ali ova presuda još nije konačna pošto apelacija nije ni počela da razmatra žalbe na nju.