Hrtkovčanin nije došao u sud, konstatovano da je povukao tužbu protiv Šešelja

Vesti 20. sep 202112:18 6 komentara
N1

Viši sud u Beogradu konstatovao je da je Franjo Baričević, nekadašnji stanovnik Hrtkovaca, povukao tužbu protiv države Srbije i predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja jer se on i njegov advokat nisu pojavili u sudnici iako su, kako je saopšteno, uredeno obavešteni na prethodnom ročištu kada treba da dođu.

Baričević je podneo tužbu tražeći odštetu od 100.000 evra, tvrdeći da je za toliko oštećen prilikom razmene, za vreme rata, svoje imovine u Hrtkovcima sa imovinom srpske porodice, pre svega kuća, u Hrvatskoj.

„Pošto se privatni tužilac Franjo Baričević i njegov advokat nisu pojavili sud je konstatova da je tužba povučena. Moj advokat i ja ćemo predati zahtev za isplatu sudskih troškova koje smo imali za pripremu odbrane“, rekao je Šešelj novinarima ispred zgrade suda.

Govoreći o tužbenom zahtevu, Šešelj je rekao da je podneo dokaze da je sprska porodica, sa kojom je Baričević menjao imovinu, „oštećena a da je Baričević lažno prikazao svoje imovinsko stanje prilikom razmene“.

Šešelj je rekao da je tužilac odustao jer je „imao pripremno ročiše na TV Hepi, gde je doneo deset knjiga o Hrtkovcima, posle čega bi svako pobegao od procesa sa njim“.

Baričević je kao svedok tužilaštva u Hagu tvrdio da je bio prinuđen da napusti Hrtkovce 1992. i da zameni svoju imovinu sa mnogo manje vrednom imovinom srpske porodice u Hrvatskoj. Šešelj je njegove tvrdnje negirao.

„Do sad je Vučić odolevao svim pritiscima“

Šešelj je povodom današnjeg sastanka glavnog tužioca Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Serža Bramerca sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem rekao da bi ga „odmah uhapsio na aerodromu i osudio na doživotnu robiju da ima vlast“.

Na pitanje da li očekuje pritiske Bramerca na Vučića, pogotovo što iz Haga traže izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića „zboga zastrašivanja svedoka“, u postupuku vođenom protiv lidera radikala, Šešelj je rekao da će se „videti“.

„Do sad je Vučić odolevao svim pritiscima“, rekao je Šešelj.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu ukinulo je oslobađajuću presudu Šešelju i osudilo ga na deset godina zatvora proglasivši ga krivim za deportaciju i podsticanje na deportaciju Hrvata iz Hrtkovaca, ali je odbacilo žalbe tužilaštva po ostalim tačkama prvostepene presude Haškog tribunala.