Mondekar tvrdi da ga Telekom nije angažovao, ali ne odgovara da li je i Žeželj

daniel mondekar
N1

Hrvatski lobista Daniel Mondekar saopštio je da ga Telekom nije angažovao za lobističke aktivnosti ni po pitanju Izveštaja o napretku Srbije, ali ni ranije po drugim temama koje bi bile od interesa Telekoma. Međutim, izvori N1 nisu naveli da je Mondekara angažovao Telekom, već Igor Žeželj.

„Netačno je da sam na bilo koji način, direktno ili indirektno, poslovno povezan s Telekomom, te da sam se sastajao ili se sastajem s bilo kojim predstavnikom Evropskog parlamenta, ali i predstavnicima drugih EU institucija u ime i za račun Telekoma“, saopštio je.

Mondekar navodi da se kao akreditovani lobista pri Evropskom parlamentu pridržava strogo propisanih pravila postupka lobiranja.

POVEZANE VESTI:

„I pri svakom, usmenom iii pisanom kontaktu s bilo kojim poslanikom Evropskog parlamenta transparentno prijavljujem u ime kojeg klijenta komuniciram, kao i temu sastanka. lzričito izjavljujem da nisam imao lobističkih aktivnosti i kontakata na temu Izveštaja o napretku Srbije, koji je trenutno u toku donošenja. Da su se navedeni sastanci zaista i održali, isti bi bili prijavljeni od strane poslanika u Evropskom parlamentu, koji su to dužni da učine“, dodaje u saopštenju Mondekar.

Povodom ovog dopisa, novinari N1 su uputili pitanja Mondekaru da li je na bilo koji način poslovno povezan sa Adria Medija grupom u vlasništvu Igora Žeželja, da li je u toj saradnji imao kontakte sa predstavnicima EU parlamenta i da li je ikada imao poslovnu saradnju sa Igor Žeželjem.

Podsećamo, Mondekar je bivši saborski zastupnik, član SDP-a, sada savetnik za odnose sa ustanovama EU. Njgove veze sežu do vrha Evropske komisije, rekao nam je izvor iz EP, koji navodi i da je pre nekoliko meseci Mondekar pomogao vlasniku Adria Media grupe Igoru Žeželju da kupi portal Euroaktiv.

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac te institucije za Srbiju Vladimir Bilčik odbio je da odgovori na pitanja N1 o potencijalnom lobiranju za Telekom Srbija do završetka pregovora o amandmanima, pozivajući se na dugogodišnju praksu EP da proces pregovora ostane iza zatvorenih vrata.

Izvor iz EP rekao je za N1 da je dokument u kome se traži da se Telekom Srbija ne pominje u izveštaju o napretku Srbije, zapravo predlog sa kojim je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usaglašavanju amandmana.

Dva izvora iz EP, potvrdila su za N1 da je izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio poslanicima, kako navode, „ugao Telekoma Srbija“ i razloge zašto Telekom ne bi trebalo da se pominje u izveštaju.

Izvor N1 iz Evropskog parlementa kaže da Bilčikovi argumenti nisu prihvaćeni, i da deo o medijima i Telekomu Srbija ostaje u tekstu amandmana na nacrt izveštaja.

Izvor N1 iz druge grupacije u EP kaže da se podigla velika bura i da se postavlja pitanje motiva Vladimira Bilčika, koji dolazi iz Evropske narodne partije, o razlozima zašto se zalaže za Telekom Srbija.

Bilčik je telu EP sa sprečavanje korupcije prijavio da je u utorak i sredu imao sastanke – najpre sa predstavnicima Adria media grupe Igora Žeželja, a zatim i sa predstavnicima Telekoma. To je po pravilima EP morao da uradi.