Hrvoje Krešić prvi dobitnik Regionalne novinarske nagrade “Gordana Suša”

Vesti 29. jan 202313:36 0 komentara
hrvoje krešić
N1

Regionalna novinarska nagrada “Gordana Suša” Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), pripala je novinaru televizije Nova TV iz Zagreba, Hrvoju Krešiću, odlučio je novinarski žiri.

Žiri je saopštio da su pored Krešića u uži izbor ušle novinarke Arijana Saračević – Helać (Federalna televizija – FTV Bosne i Hercegovine) i Emina Kovačević (N1 Srbija), i da je u takvoj konkurenciji bilo izuzetno teško doneti konačnu odluku, objavio je NUNS na svom sajtu.

Nagrada “Gordana Suša” osnovana je i dodeljuje se od ove godine za izuzetna dostignuća u televizijskom novinarstvu, a po oceni žirija, Hrvoje Krešić je svojim profesionalnim angažmanom ispunio ključne kriterijume: profesionalno i odgovorno novinarsko delovanje u televizijskom mediju, u skladu sa univerzalnim etičkim kodeksom novinara i u službi javnog interesa, zaštite ljudskih prava i slobode medija, kao i interesa i posebnosti svih građana, bez obzira na njihov etnički, verski ili rodni identitet.

Nagrada podrazumeva i razumevanje, saradnju, uzajamno poštovanje i solidarnost između novinara, medija i medijskih asocijacija na prostoru regiona.

“Imajući u vidu da se radi o nagradi za rad u televizijskom mediju, kojem je Gordana Suša pre svega pripadala, i koji se u savremenom svetu menja velikom brzinom, važni kriterijumi bili su i ispoljeni talenat i sposobnost novinarki i novinara za rad u različitim i kompleksnim televizijskim formatima, neretko u komplikovanim radnim uslovima i pod velikim pritiskom događaja i vremena”, kaže se u obrazloženju žirija i naglašava da je Hrvoje Krešić u prethodnoj godini bezuslovno promovisao sve navedene kriterijume.

“Profesionalnost, novinarska etika, uvažavanje javnog interesa, univerzalnost, spremnost da pomogne kolegama iz drugih medija, snažan televizijski identitet i lični integritet karakterišu rad Hrvoja Krešića. Menjao je televizijske redakcije, ali ne i način rada, i u sebi je integrisao talenat i veštinu izveštavanja u najrazličitijim televizijskim formatima. Sa istim stavom i pažnjom pristupao je razgovorima sa svojim sagovornicima, bilo da se radi o običnim građanima, javnim ličnostima ili državnicima, a izveštavao je u uobičajenim i kriznim okolnostima, uvek sa pribranošću vrhunskog profesionalca i po nalozima profesionalne etike i fer izveštavanja, podjednako kod kuće, iz regiona ili inostranstva”, ističe se u obrazloženju odluke o dodeli Nagrade “Gordana Suša”.

NUNS je Nagradu “Gordana Suša” osnovao u saradnji sa partnerskim organizacijama iz regiona iu podršku porodice Suša, sa ciljem da sačuva i održi sećanje na jednu od najboljih televizijskih novinarki sa ovih prostora.

Novinarski žiri je radio u sastavu: Željko Bodrožić (predsednik NUNS), Borka Rudić (generalna sekretarka Udruženja BH novinari), Hrvoje Zovko (predsednik Hrvatskog novinarskog društva), Branka Mihajlović, Jugoslav Ćosić, Fahri Musliu i Velimir Ilić.

Svečano uručenje biće upriličeno u četvrtak, 2. februara, od 19 sati, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD).

Nagradu je podržao Media Diversity Institute – Western Balkans (Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan).

NUNS i porodica Gordane Suše zahvaljuju na velikoj pomoći i podršci Milici Pešić, Borjanki Milatović, Andreju Dolinki i Ljubinku Kožulu, te svim članovima žirija i Organizacionog odbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!