HRW: Suđenje Tačiju naglašava potrebu za pravdom

Vesti 31. mar 202317:31 0 komentara
screenshot/ Specijalno tužilaštvo za zločine OVK

Suđenje bivšem kosovskom lideru Hačimu Tačiju i još trojici optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti naglašava stalno prisutnu potrebu za pravdom 24 godine posle rata na Kosovu, saopštila je danas međunarodna organizacija Hjuman rajts voč (HRW).

Povodom predstojećeg početka suđenja Tačiju i još trojici pripadnika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), direktor HRW za Evropu i centralnu Aziju Hju Vilijamson naveo je da taj proces „nudi šansu posle toliko godina da žrtve saznaju šta se desilo“ i „ukazuje na rasprostranjenu nekažnjivost koja još visi nad kosovskim sukobom, i šire, nad ratovima u bivšoj Jugoslaviji“.

Povezano

„Suđenje Tačiju može pomoći da se Kosovo postavi na jasniji put ka pravdi i vladavini prava nakon istorije represije. I to stavlja u fokus vladu Srbije koja treba da pozove sopstvene snage na odgovornost posle godina zaštite onih koji su odgovorni za teške zločine“, naveo je Vilijamson.

Povodom početka suđenja 3. aprila pred sudom u Hagu, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, Vilijamson je dodao da je reč o procesu protiv četiri osobe „optužene za užasne zločine“ tokom i nakon rata na Kosovu 1998-1999. godine „nad pripadnicima različitih etničkih grupa“.

U saopštenju HRW navodi da je zaštita svedoka od posebne važnosti u predstojećem procesu, imajući u vidu zastrašivanja svedoka u drugim predmetima protiv bivših pripadnika OVK.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava ukazuje da je sukob na Kosovu bio obeležen „nizom ratnih zločina, od kojih su ubedljivu većinu počinile srpske i jugoslovenske snage, uključujući ubistva, silovanja, mučenje, prisilno raseljavanje i organizovano prebacivanje više od 1.000 tela u Srbiju, gde su bačena u masovne grobnice“.

„Vlada Srbije uporno odbija da otkrije lokacije svih grobnica. Za ratne zločine u sukobu na Kosovu suđeno je samo malom broju srpskih vojnih i političkih lidera, uključujući bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića“, navodi HRW.

Navodi se da je vlada Srbije „dočekala kao heroje“ trojicu Srba koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine na Kosovu, nakon što su pušteni posle izdržavanja dve trećine kazne. Dodaje se da se u Srbiji pred sudom za ratne zločine našlo 60 optuženih za zločine na Kosovu, od kojih su osuđena 23.

„Ali srpska vlada nije pokazala političku volju da krivično goni bilo kog (pripadnika bezbednosnih snaga) ko je iznad nižih nivoa, a neki od tih slučajeva su trajali godinama“, navodi HRW.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!