I Bojana Maljević se pridružila pokretu, podržava #nisamprijavila

Vesti 26. dec 202122:01 > 22:301 komentar
Izvor: N1

Glumica Bojana Maljević podržala je putem Tvitera kampanju #nisamprijavila koja je osmišljena kako bi žene iz celog regiona progovorile o razlozima zbog kojih se nisu osetile sigurnim da prijave nasilnike.

Kampanja je započeta juče, a na Tviteru je pod heštegom #nisamprijavila već moguće pročitati preko deset hiljada ispovesti žena širom regiona koje objašnjavaju zašto zlostavljanje nisu prijavile nadležnim institucijama, prenosi Nova.rs.

Maljevićeva je podelila svoju priču:

„Najkraće: #nisamprijavila jer nisam želela da uznemirim roditelje. #nisamprijavila jer nisam želela da uznemirim sinove. #nisamprijavila jer sam u životu, medijima i društvu doživljavala i druge, različite oblike nasilničkog ponašanja. Ispričala jesam. Ponešto i kroz filmove“, napisala je glumica.

Podsetimo, ova kampanja je pokrenuta kao odgovor na priču o reperu Numeru koji je navodno godinu i po dana maltretirao i fizički i psihički zlostavljao svoju tadašnju devojku. Sestra devojke koja je zbog tog iskustva pokušala da izvrši samoubistvo juče je ispričala kako je dočekana u policijskoj stanici.

Ovoj kampanji se pridružila i glumica Danijela Štajnfeld, koja je prošle godine optužila glumca Branislava Lečića da ju je silovao 2012. godine, a sada je otkrila svoje razloge zbog koji nije odmah otišla u policiju.

„#NisamPrijavila jutro posle silovanja, jer sam bila slomljena, i njihovo neverovanje i osudu da lažem ne bih preživela. Kada sam progovorila, pa bila prinuđena da učestvujem u predustražnom postupku, uprkos pregršt dokaza, desilo se isto. Samo, sada me ne mogu slomiti“, napisala je Danijela, prenosi „Nova.rs“.

Glumica je sada podelila video snimak na kojem se vide sve ispovesti žena u prehodnih 24 sata, koje su svoja iskustva podelila uz ovaj hešteg.

Aktivistkinje iz nekoliko ženskih inicijativa u nedelju uveče su protestom ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta izrazile nezadovoljstvo zbog angažmana glumca Branislava Lečića u predstavi „Tako je (ako vam se tako čini)“.

Naime, one su održale protest jer su, kako kažu, zabrinute za sve glumice koje u predstavi blisko sarađuju s Lečićem kojeg je Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, ali i da još jednom javno pruže podršku Danijeli.

Oglasio se i Autonomni ženski centar koji je izrazio je solidarnost sa svim ženama koje su ove godine javno progovorile o iskustvima nasilja koje su preživele i poručio da će ova godina „ostati upamćena kao godina početka kraja ućutkivanja žena“.

Komentari

Vaš komentar