I Dveri i PSG za proteste ako ne bude dogovora, ali nisu saglasni šta je nasilno

Vesti 03. avg 202111:05 > 11:0635 komentara

Potpredsednik Pokreta Dveri Milovan Jakovljević i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavili su o Novom danu TV N1 da bi ukoliko do septembra dođe do dogovora o poboljšanju izbornih uslova, to ostavilo dovoljno vremena da opozicija izađe na izbore koji bi trebalo da se održe na proleće naredne godine. Ukoliko do dogovora ipak ne dođe, i Dveri i PSG najavljuju proteste, mada nisu saglasni koje akcije su nasilne, a koje ne.

Juče je završena još jedna runda dijaloga vlasti i dela opozicije koja ne želi posredovanje stranaca. U tom dijalogu učestvuje i pokret Dveri čiji potpredsednik Milovan Jakovljević u Novom danu TV N1 nije mogao da otkrije više detalja, jer kako je rekao, nema mandat za to, ali je podvukao da u tim pregovoroima ne bi ni učestvovali da ne veruju u pomak.

„Dali smo režimu još jednu šansu da pokažu minimum demokratičnosti (…) Ne želimo da snosimo odgovornost za dodatnu polarizaciju društva. Naravno, kad se to pretvori u jedan rijaliti, nešto što ne liči na pregovore, odustaćemo, povući ćemo se (…) Važno je da su na stolu sve bitne stvari koje bi trebalo da interesuju demokratsku Srbiju i svakog birača da ima svoja elementarna biračka prava“, poručio je on.

Lider PSG-a Pavle Grbović, s druge strane, smatra da je dijalog bez stranaca pokušaj Aleksandra Vučića da dezavuiše razgovore o izbornim uslovima, i da „sve ono što bi morao da prizna kao grešku provuče kroz drugi kolosek i prizna kao deo svoje milosti prema opoziciji“.

„Stanje izbornih uslova će ipak zavisiti od tog koloseka pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, imajući u vidu da je EU jedina koja ima neku vrstu autoriteta nad ovom vlašću“, rekao je Grbović i dodao da će, ukoliko do dogovora dođe, biti formirano telo koje će nadzirati njegovu implementaciju.

Nezadovoljni agilnošću evroparlamentaraca

Jakovljević je podsetio da Dveri učestvuju i u dijalogu pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, ali je istakao da nisu „posebno oduševljeni ponašenjem“ posrednika iz Brisela, jer nisu reagovali na, kako je rekao, nezakonite izbore koji su održani u junu prošle godine.

Da nije zadovoljana agilnošću evroparlaemtaraca priznao je i Grbović koji je rekao da od posrednika iz Brisela ne očekuje da pomognu opoziciji, već pre svega da opravdaju ugled institucije koju predstavljaju. Dodao je da se očekuje da evroparlamentarci konkretne predloge učesnika dijaloga implementiraju u nacrt konačnog sporazuma koji se očekuje do 1. septembra.

I Grbović i Jakovljević su se saglasili da bi, ukoliko do dogovora dođe u septembru, to ostavilo dovoljno vremena da opozicija izađe na izbore koji bi trebalo da se održe na proleće naredne godine.

Polemika o tome šta su nasilni protesti, a šta ne

Ukoliko do dogovora ne dođe, i Dveri i PSG najavljuju proteste na ulicama širom Srbije. Ipak, nemaju iste poglede na to koje su akcije nasilne, a koje ne.

Naime, Jakovljević je rekao da mu je drago što proevropska opozicija sve više dolazi na pozicije Dveri kada je reč o suprostavljanju režimu kroz demonstracije na ulicama, na šta je reagovao Grbović podsećajući da su sve partije opozicije učestvovale na dosadašnjim protestima, ali da se PSG nije priključivao nasilnim akcijama.

Potpredsednik Dveri ga je upitao smatra li onda da treba da protestuju „mašući lepezama“ protiv Vučića, dok je lider PSG-a kazao kako ne misli da su pokušaj upada u Skupštinu sa zastavom ili ulazak u zgradu RTS-a doneli ikakvu korist opoziciji.

„Pa nije Boško Obradović hteo zastavom da tuče Vučić“, odgovorio je Jakovljević koji je Grboviću poručio da je trebalo i da uđe u zgradu RTS-a tokom protesta kad je već bio ispred nje.

Moguć zajednički predsednički kandidat, na parlamentarne izbore u više kolona

Uprkos određenim nesuglasicama i različitim ideološkim pogledima, i Dveri i PSG vide prostor za dalju saradnju. I Jakovljević i Grbović veruju da je moguće da se opozicija okupi oko jednog predsedničkog kandidata koji bi trebalo da bude izraz narodnog jedinstva, dok su mišljenja da na parlamentarne izbore opozicija treba da izađe u više kolona u kojima bi se grupisale stranke koje su ideološki bliske, kao ne bi odbijali potencijalne glasače, već kako bi ih prikupili što više.

Upitani da li je onda moguća postizborna saradnja, ukoliko već postoje značajne ideološke razlike, gosti Novog dana su izrazili uverenje da je moguće da se opozicione stranke ujedine oko zajedničkog cilja kako bi formirale vladu.

Pomoć penzionerima pokušaj kupovine glasova

Jakovljević i Grbović osvrnuli su se i na nedavnu najavu predsednika Vučića da će penzionerima u februaru sledeće godine biti uplaćeno još 20.000 dinara državne pomoći, ocenjujući da se radi o zloupotrebi funkcije i pokušaju kupovine glasova.

„Na kraju im će se ta vrsta potcenjivanja građana, gde misle da sve mogu da kupe za novac, obiti o glavu“, rekao je Grbović i pozvao penzionere da uzmu taj novac, jer je reč o njihovim parama, ali da na izborni dan razmišljaju o svojoj deci i unucima i njihovoj budućnosti.

Jakovljević je dodao i da Vučić u startu ima milion glasova prednosti usled pritiska na zaposlene u javnom sektoru da sakupljaju kapilarne glasove za SNS, što prema njegovim rečima, pokazuje potrebu da opozicija sarađuje pred sledeće izbore.

Komentari

Vaš komentar