I EU traži od Prištine dodatnih 10 meseci za preregistraciju vozila na RKS

Vesti 21. okt 202218:09 0 komentara
Evropska unija
Pixabay/denzel

Dvomesečnim rokom kosovske vlade za preregistraciju vozila sa srpskih tablica gradova na Kosovu na RKS, a koji ističe za deset dana, nije zadovoljna ni Evropska unija. Iako podržavaju odluku o zameni tablica, saglasni su i sa tim da bi on trebalo da se produži za još 10 meseci, piše "Kossev".

Međunarodni zvaničnici već neko vreme izjavljuju da nisu zadovoljni odlukom Prištine da rok za preregistraciju automobila bude samo dva meseca.

Povezane vesti

O tome su prethodno govorili i američki i nemački ambasadori na Kosovu.

Da SAD traže od kosovske vlade duži rok, ali i da je to zahtev cele Kvinte, pre dva dana kazao je u intervjuu za Kanal 10 specijalni izaslanik Amerike, Gabrijel Eskobar uz navode da bi trebalo da se produži na još 10 meseci.

„Želimo da se odluka primeni na miran način, da se ne podižu tenzije i da ne skrenemo pažnju sa stvari koje treba da uradimo. Nije tajna da smo tražili duži period primene do još 10 meseci. Voleo bih to da vidim“, poručio je Eskobar, dodajući tada da još uvek čeka odgovor Prištine.

Eskobar je ove navode izneo tokom boravka u Prištini, odnosno nakon sastanka sa najvišim kosovskim zvaničnicima, tj. uoči odlaska u Beograd, gde se sastao sa srpskim državnim vrhom.

Kosovska predsednica komentarisala je danas zahtev da se produži rok za preregistraciju, navodeći da kontinuirano produžavanje primene odluke, pokazuje da se „tolerišu pretnje srpskih bandi lokalnim Srbima na Kosovu“.

Iste navode danas je izneo i portparol Evropske unije, Peter Stano, koji je, kako prenosi RTK, takođe kazao da traže od Prištine da produži rok za preregistraciju vozila za još 10 meseci.

Stano je, kao prethodno i Eskobar, kazao da je odluka o preregistraciji legitimna, ali i dodaje da je važno dati dovoljno vremena za pripremu i sprovođenje ovog plana u bliskoj konsultaciji sa građanima na Severu Kosova i u skladu sa evropskom praksom.

„Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. godine uključivali su rokove za preregistraciju, koji bi trebalo da daju smernice. Stoga smo od početka ovog procesa preporučili Vladi Kosova da odredi rok od 12 meseci za preregistraciju. Po istom obrazloženju, sada tražimo od Vlade Kosova da produži postojeći rok za 10 meseci“, naveo je Stano u pisanom odgovoru, prenosi RTK.

Dodatno vreme, kako kaže, uticalo bi na informativnu kampanju i na sadržajnije i sveobuhvatnije konsultacije sa stanovništvom na koje se odluka odnosi.

Istovremeno, tvrdi Stano, to bi omogućilo Kosovu da izdaje kosovske lične karte i vozačke dozvole svim Srbima na Severu Kosova.

„Mora se izbeći eskalacija tenzija i potencijalno nasilje na Severu Kosova. To je od posebnog značaja u aktuelnom geopolitičkom kontekstu, kako bi se održala stabilnost u regionu“, zaključuje portparol Evropske unije, prenosi Kossev.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!