I na Istok i na Zapad… Ambasadori Rusije i SAD zadovoljni Vladom

Vesti 26. okt 202219:23 40 komentara

Dok se mesecima čekalo na formiranje nove Vlade, dilema da li je Srbija na Istoku ili Zapadu i dalje je bez odgovora. Tajnu ne otkriva ni ekspoze, a ni, kažu stručnjaci, sastav Vlade. Dva ambasadora - ruski i američki diplomatski izražavaju zadovoljstvo, oba na javnim događajima u prestonici Srbije.

Srbija i SAD u dva svetska rata borile su se na istoj strani, kazao je američki ambasador u Beogradu u trenutku kada se mnogi plaše još jednom, trećeg svetskog rata. Ambasador Kristofer Hil je nakon predstave Vilson i Pupin – prijteljstvo i etika, rekao da mu je drago da Srbija ima novu Vladu i da se raduje susretu sa novim ministrom spoljnijh poslova.

„Generalno, imamo dosta zajedničkih interesa sa Srbijom koje bi želeli da ostvarimo. Veoma smo zadovoljni da je formirana nova Vlada i radujemo se uskoroj saradnji sa njom“, poručio je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

POVEZANE VESTI:

U novoj Vladi neće biti Rusuji vrlo naklonjenog Aleksandra Vulina. On je poslednje dane na mestu ministra unutrašnjih poslova proveo gledajući demonstraciju ruskog helikoptera za gašenje požara, koji je nedavno Srbija kupila. Ali ne sam, već sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom.

Bocan Harčenko je danas bio vrlo aktivan – nakon sastanka sa Vulinom, otovorio je Informativno-poslovni centar Sankt Peterburga sa delegacijom iz tog grada. I čini se da je i ruski ambasador zadovoljan novom Vladom, jer je Srbiju nazvao zemljom koja sledi svoj nacioanlnih interes.

„Nama ovo otvara mogućnost da idemo dalje, sarađujemo kao što smo sarađivali u boljim prilikama, što se srbije tiče nema nekih smetnji i prepreka da krenemo dalje našu bilateralnu saradnju u sadašnjim otežanim uslovima“, rekao je ambasador Rusije.

A nakon toga je pratio delegaciju kuturne prestonice Rusije na sastanak sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem gde je glavni gost – predsednik Komiteta za spoljne veze Sankt Peterburga delikatno podsetio na trenutak u kome se i Srbija i Rusija nalaze.

TANJUG/ BEOINFO/ SEKRETARIJAT ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

„Dragi prijatelji, poštovane dame i gospodo. NIsam slučajno počeo obraćanje sa dragi prijatelji, draga braćo, jer je, verovatno, Srbija jedina država u Evropi u kojoj je moguće tim rečima početi obraćanje“, rekao je zvaničnik Sankt Peterburga Jevgenij Georgijev.

Gradonačelnik prestonice Srbije u poseti vidi samo pozitivne strane, nikakvu potencijalnu reputacionu štetu za grad i državu, te da će grad gajiti dobre odnose sa svim važnim gradovima Evrope.

„Beograd je otovoren grad, slobodan grad. Mi smo uvek bili otovreni i ka Istoku i ka Zapadu. I to, barem za mog mandata, se promeniti neće“, kaže gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Aktivnosi i izjave dva ambasadora zemalja, koje su takođe u dva svetska rata bile saveznici, ne daju podovda da se odredi na koju će stranu Srbija da se opredeli ako mora. Odgovor ne daje ni ekspoze.

„Mislim da je to status kvo , nepromenjena pozicija: dok god bude moglo na toj poziciji će se stajati. Ja ne mislim da Vlada donosi odluku o tome, i zato mi je ona priča da smo ovoliko dugo čekali Vladu zbog odlaganja uvođenja sankcija – to nije tačno jer i stranci apsolutno znaju s kim razgovaraju o tome“, smatra politikolog Boban Stojanović.

Stojanović kaže i da se po sastavu nove Vlade ne može odrediti ni njena proruskost ni njena prozapadnost i da zato u njoj nema ni Vulina ni Zorane Mihajlović. Dva ambasadora se, naravno, o tome nisu određivala. Diplomatski.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare