I ove godine moguće elektronsko zakazivanje termina za upis u prvi razred

Vesti 22. mar 202116:06 2 komentara
Branko Ružić, upis, škole
Tanjug/Sava Radovanović

Zakazivanje termina za upis i testiranje deteta za prvi razred osnovne škole i ove godine može se obaviti elektronski preko usluge eZakazivanje na portalu eUprava, saopšteno je iz Kancelarije za informacione tehnologiju i elektronsku upravu Vlade.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović predstavili su taj sistem zakazivanja tokom posete osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“.

„Dovoljno je da roditelj, nakon obavljenog lekarskog pregleda, elektronski zakaže termin, dovede dete u zakazanom terminu i da kod sebe ima samo ličnu kartu“, izjavio je Ružić.

On je još rekao da će ove godine osnovnu školu upisati 66.864 deteta.

Jovanović je rekao da su termini za testiranje raspoloživi od 1. aprila do 31. maja i njih kreiraju ovlašćena lica u osnovnoj školi.

„Prilikom dolaska u zakazani termin, radi testiranja i upisa deteta, nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti“, objasnio je Jovanović.

Izuzetak je samo lekarsko uverenje ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara.

Istakao je da je ove godine olakšan rad ovlašćenim licima jer će se podaci iz aplikacije eZakazivanje preuzimati u eUpis, pa neće biti dodatnog ručnog unosa podataka.