I ovo je slika Beograda: Stanari dve zgrade već 15 godina žive u fekalijama

Vesti 03. mar 202309:59 28 komentara

U jednom delu Altine ne postoji kanalizaciona mreža već se godinama talože fekalije na ulici, ali i u vodi i zemljištu. Dragica Šešić, profesionalna upravnica jedne stambene zgrade u Ulici Pavla Vujisića, za N1 kaže da je reč o problemu koji traje već 15 godina.

Šešić objašnjava da su stanari na svaki način pokušavali da legalizuju dve zgrade koje se nalaze na istoj katastarskoj parceli u Ulici Pavla Vujisića, ali da „u igranju grad-opština“ nikako ne uspevaju u tome.

„Investitor je prvo napravio ovu malu zgradu, obećavajući stanarima ovde zelenu površinu i igralište, onda je napravio drugu zgradu sa 16 stanova, i obe su prikačene na isti prelivnu septičku jamu nedovoljnog kapaciteta“, objašnjava Šešić.

Srećom, kako ističe, septička jama je napravljena po propisima, tako da je nepropusna, ali problem je u komšiluku.

„Jedni smo od retkih koji plaćaju pražnjenje septičke jame, iza nas je starački dom, i oni nikada nisu zvali nijednu cisternu. U okolnim dvorištima su propusne septičke jame i njihov sadržaj se uliva u okolno zemljište i podzemne vode. Vodovodne cevi položene su u kontaminirano zemljište, i stanari piju i kupaju se vodom potencijalno zagađenom fekalijama“, upozorava upravnica.

Stanari zgrada čija je upravnica svoju septičku jamu prazne, kako kaže, na svakih deset dana, što ih košta 500 evra mesečno, odnosno 6.000 evra godišnje.

Stanari bi, dodaje Šešić, izdvojili i dvostruko veću svotu novca od te za prikuljučak na kanalizaciju, ali problem je što u tom delu Altine ne postoji kanalizaciona mreža.

Na oko 250 metara od zgrada nalazi se kišna kanalizacija, ali je priključenje fekalne kanalizacije na kišnu zabranjeno zakonom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare