I reku Studenicu bi da stave u cevi, aktivisti traže da se zaštiti ceo sliv

Vesti 30. avg 202119:31 > 19:34 19 komentara

Meštani Ušća na Ibru traže da se ceo sliv reke Studenice zaštiti kako je to predviđeno Prostornim planom, da se dozvole za izgradnju mini hidroelektrana ponište, a da država obešteti investitore. Inicijativa „Spasimo Studenicu“ okuplja sve više simpatizera, i već su organizovali dva protesta na mestu na kojem je planirana gradnja mini hidroelektrane. Smatraju da bi time bio uništen eko sistem u kome sada pliva rečna pastrmka, dok bi varoš Ušće izgradnjom akumulacije, ostala bez vode za piće.

Izgradnja mini hidroelektrane na reci Studenici, planirana je na svega šest kilometara nizvodno od istoimenog srednjovekovnog manastira sa Uneskove liste svetske kulturne baštine, a pet kilometara uzvodno od mesta Ušće, gde se ova reka uliva u Ibar. Zanimljivo je da je Ministarstvo rudarstva i energetike, izdalo odobrenje za izvođenje geoloških istražnih radova preduzeću Hidro-min iz Čačka, za potrebe izgradnje mini-hidroelektrane Gradina na reci Studenici.

„Niko od nas nije znao da se ovde nešto gradi. Sve je urađeno bez znanja šire javnosti. kada smo malo pogledali papire saznali smo da su investitori dobili dozvolu za geološka istraživanja. I ništa više“, kaže Goran Nikolić iz inicijative „Spasimo Studenicu“.

Nikolić kaže za N1 da je investitor bio u obavezi da nakon istraživanja sve vrati u provobitno stanje. Umesto toga, položene su cevi u korito reke. On navodi da je kompletan sliv reke Studenice zaštićen odlukom Vlade Srbije, da nije moguća gradnja hidro potencijala, jer je ova reka poznata po potočnoj pastrmci.

N1

„Imamo informacije da dolaze izvođači koji treba da pripreme teren za gradnju brane. U stenama će iskopati tunel dugačak 160 metara kako bi preusmerili vodu iz korita, i kako bi mašine mogle da uđu da rade. Biće svakodnevnog miniranja, a svakog dana će biti upaljeno oko 200 kilograma eksploziva“, navodi Nikolić.

Iz ministarstva kažu da investitor nije podneo zahtev za izdavanje građevinske dozvole. Osamdesetih godina prošlog veka odustalo se od gradnje akumulacije na Studenici, jer je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture stiglo upozorenje da će povećana vlaga negativno uticati na stanje srednjovekovnih ikona u manastiru Studenica koje su neprocenjive vrednosti.

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, na reci Studenici izgrađena je MHE Studenica u vlasništvu manastira Studenica, koja od 2011. ima status povlašćenog proizvođača električne energije. Energetska dozvola na reci Studenici izdata je i investitoru za MHE Ušće u Kraljevu, koja je 2020. stekla status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije. Ona još nije počela sa radom, i očekuje se da do 2023. započne, ukoliko bude završena njena gradnja.

Pozivajući se na podatke Elektroprivrede Srbije, Radio Slobodna Evropa krajem oktobra 2019. objavio je istraživanje u kome navodi da je „država Srbija manastirima Studenica i Rača za pet godina isplatila oko 650.000 evra za proizvodnju struje u malim hidroelektranama“, od kojih je više od 413.000 evra dobio manastir Studenica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare