I Rumunija šalje dodatne trupe na Kosovo

Vesti 03. okt 202323:12 3 komentara
ARMEND NIMANI / AFP

Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.

Predstavnik ove zemlje pri NATO-u, ambasador Dan Neculaescu, potvrdio je da će se trupe Rumuniji pridružiti KFOR-u.

„Nakon nedavne odluke NATO-a, Rumunija će poslati KFOR-u dodatni kontingent na nivou kompanije. Naše snage će dodatno doprineti bezbednom i sigurnom okruženju na Zapadnom Balkanu“, poručio je Neculaescu.

Kaže da su Crno more i Zapadni Balkan od strateškog značaja.

„Moramo da zadržimo snažan fokus na ovim regionima u NATO-u“ naveo je u objavi na društvenoj mreži „X“.

Podsetimo, 24. septembra došlo je do sukoba naoružane i uniformisane grupe sa Kosovskom policijom u Banjskoj, u kojem je ubijen jedan službenik, a potom i trojica Srba. NATO je zatim odlučio da ovlasti slanje dodatnih trupa, a u međuvremenu je Velika Britanija potvrdila da će to učiniti, prenosi KoSSev.

„Britanske snage će se rasporediti u mirovnoj misiji NATO-a na Kosovu na zahtev NATO-a. Ovo je posledica nasilnog napada na Kosovsku policiju na Severu Kosova 24. septembra i povećanja tenzija u regionu“, poručili su prekjuče iz ministarstva odbrane Velike Britanije, navodeći da šalju 200 trupa.

Prethodno slanje dodatnih trupa NATO-a usledilo je početkom juna meseca, a nakon izbijanja prethodne krize na Severu Kosova, nastale nakon nasilnog upada specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi sproveli nove albanske gradonačelnike i sukoba Srba koji su protestovali sa pripadnicima KFOR-a.

Na Kosovo je tada stiglo 500 pripadnika pripadnika 65. mehanizovane pešadijske brigade Turske. Ovi vojnici boravili su na Severu, a napustili su Kosovo septembra meseca nakon, kako je saopšteno iz KFOR-a, uspešno sprovedene misije.